Video

Geld verdienen in de bijstand mag in Breda: scharrelondernemers lossen eerste schuld af

11 november 2015 om 00:55
nl
De scharrelondernemers in Breda hebben hun eerste succes geboekt. Scharrelondernemers zijn mensen met een uitkering die een handeltje beginnen. En de gemeente helpt ze daarbij. De bedoeling is dat ze een deel van hun uitkering terugverdienen. En dat is gelukt. Dinsdag betaalden ze voor het eerst drieduizend euro terug.
Geschreven door

De scharrelondernemers zijn nu zo'n twee jaar bezig. Ze zijn negentien man sterk en ze hebben zich verenigd in een coöperatie. Het geld dat ze verdienen, komt in de coöperatie. Een deel gaat terug naar de gemeente, maar ze krijgen ook geld om te investeren.
RegenjasMonique Kooy is de meest succesvolle scharrelondernemer tot nu toe. Ze is dol op de natuur, dus is ze hovenier geworden. Ze betaalt een deel van haar uitkering nu zelf. Maar ze krijgt dus ook geld voor haar bedrijf: "Ik heb een regenjas gekocht. En een mobiele telefoon om filmpjes te maken voor mijn website, als promotie. En omdat ik alles met de fiets doe, heb ik mijn fiets laten repareren."
Wethouder Marianne de Bie is er blij mee dat de scharrelondernemers geld terugbetalen. "Maar het is helemaal fijn dat deze mensen hun passie kunnen volgen, dat ze doen waar ze goed in zijn. En dat ze weer vertrouwen in de toekomst hebben."
KapitaalErna Smeekens heeft het project met de scharrelondernemers bedacht. Volgens haar zijn de scharrelondernemers er trots op dat ze dit geld terug kunnen betalen: "Want als je van vier tientjes in de week rond moet komen, is drieduizend euro een kapitaal."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.