Uitvaartverzekering Dela bezuinigt 17 miljoen en schrapt banen

11 november 2015 om 11:57
nl
Uitvaartverzekeraar Dela in Eindhoven gaat voor 17 miljoen euro bezuinigen waardoor er veel vaste en tijdelijke banen verdwijnen. Dit schrijven directeur Edzo Doeve en OR-voorzittter Guus Opdenoordt van de coöperatie in haar personeelsblad Voor Elkaar.
Geschreven door

Hoeveel banen er precies op de tocht staan wordt niet vermeld en Dela zelf heeft nog niet met aantallen naar Omroep Brabant gereageerd.
VerbaasdFNV-bestuurder Marlies Possel is zeer verbaasd over het nieuws. "We hebben pas nog cao-overleg gehad en daar hebben we niets gehoord over dit banenverlies, ook mijn CNV-collega Peter Bloemendaal niet." Bij dreigend ontslag voor meer dan 20 personen is een bedrijf dit volgens de Wet Melding Collectief Ontslag verplicht te melden bij de vakbonden. "Met een bezuinigingsplan van 17 miljoen euro is het niet aannemelijk dat het aantal banen dat verdwijnt onder de 20 blijft. Ik heb het vandaag nog gecheckt en wij hebben van Dela helemaal niets binnen gekregen", aldus Possel.
Volgens directeur Edzo Doeve zijn de kosten bij Dela de afgelopen jaren harder gestegen dan de omzet. Daarom moet er nu worden ingegrepen, met steun van de ondernemingsraad. OR-voorzitter Guus Opdenoort: "Het is een wereld van verschil hoe tien jaar geleden een polis werd verkocht en hoe dat nu gaat. Klanten vragen voortdurend iets anders van ons. Daar spelen we met deze veranderingen op in".
Bij Dela werkten eind 2014 in totaal 1568 mensen.
KlantencentrumEen extern adviesbureau heeft een lijst aan besparingsmogelijkheden opgesteld. Doeve: "Als het beter kan, met minder mensen, dan ben je als coöperatie richting je leden verplicht om dat te doen. De meeste pijn zit bij het klantencentrum. Daar spelen namelijk ook de effecten van nieuwe processen in het kader van klantgerichter werken een rol".
OR-voorzitter Opdenoordt: "Efficiënter werken betekent ook dat het met minder mensen kan. De afdeling bestaat uit veel uitzendkrachten en tijdelijke medewerkers. Ik vrees dat we veel van hen geen blijvend contract kunnen aanbieden". De reorganisatie heeft ook gevolgen voor vaste medewerkers. Directeur Doeve: "We zullen proberen ervoor te zorgen dat iedereen zo snel mogelijk weet waar hij of zij aan toe is".App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.