Tweelingzussen uit Asten vechten voor toekomst van hun kasteel

12 november 2015 om 08:00
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
"We willen hier ons hele leven blijven." (foto: Kasteeltweeling)
Omroep Brabant
Laura en Julia bij Château Dossin (foto: Kasteeltweeling)
Omroep Brabant
De zussen in de verwilderde appelboomgaard (foto: Kasteeltweeling)
1/4 Tweelingszussen willen in kasteel blijven wonen
Ze wonen in het paradijs, als twee heuse kasteelvrouwen: de 24-jarige tweelingzussen Julia en Laura Verhaegh uit Asten. Château Dossin in het Belgische Oupeye, net over de grens bij Maastricht, is hun thuishaven. Maar met een kaper op de kust is de vraag: hoe lang nog?
Geschreven door

Het kasteel, gebouwd in 1786, is enorm en voldoet aan alle criteria van een sprookje: talloze kamers, vijf badkamers, stallen, een boomgaard en een zwembad. Julia en Laura wonen er nu bijna twee jaar voor een prikkie, want ze beheren Château Dossin. "Deze plek betekent alles voor ons, we willen hier nooit meer weg", aldus Julia Verhaegh.
Luxueuze parkappartementenAan hun droom lijkt een eind te komen nu een Belgische aannemer serieuze plannen heeft om op het 15.000 vierkante meter grote terrein luxueuze parkappartementen te bouwen. Er is een bod van bijna twee miljoen euro gedaan op het kasteel.
De zussen willen niets liever dan blijven en hebben daarom een iets hoger tegenbod uitgebracht. Het geld is er echter niet, laat staan miljoenen. De rechter heeft inmiddels beslist dat de zussen een half jaar uitstel krijgen om het bedrag bij elkaar te krijgen. "We voelen ons verantwoordelijk om dit monument te redden", stelt Julia. "Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de familie die vroeger eigenaar was van het kasteel."
De GeneestuinLaura en Julia hebben grootse plannen om aan het benodigde geld te komen: De Geneestuin, een plek voor mensen die ziek zijn. Naast een grote tuin met buitenbedden komen er een restaurant, vergaderruimte en een behandelkamer, plus gastenkamers voor personeel en familie van de patiënten. Ook revalidatie en stervensbegeleiding moeten tot de mogelijkheden gaan behoren.
De natuurlijke geneeskracht draagt volgens de zussen bij aan herstel en zelfgenezing, en gaat daarmee verder dan medicijnen en reguliere behandelingen. "Cliënten kunnen vanuit een steriele kliniek even naar een plek gaan die organisch en natuurlijk is, en veel menselijker."
Volgens Julia en Laura kampen de ziekenhuizen in de regio al langere tijd met ruimtegebrek. Clinique Notre-Dame, het ziekenhuis dat aan de overkant van het kasteel ligt, heeft interesse in het project en onderzoekt mogelijkheden voor mede-financiering.
Investeerders gezochtDe tweeling gaat op zoek naar investeerders voor hun miljoenenproject. Voor mensen die meer dan 100 euro doneren, wordt een openingsfeest georganiseerd.
Woensdagavond zijn de zussen Verhaegh te zien bij het tv-programma BinnensteBuiten van de KRO-NCRV. De aflevering wordt om 18.45 uur uitgezonden op NPO2.[youtube:body:https://youtu.be/ecZvNrACrOg]

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...