'In tien jaar vier doden door politiekogels, politiemensen vrijuit’

11 november 2015 om 17:32
nl
De politie heeft de afgelopen tien jaar in Brabant vier mensen doodgeschoten. In heel Nederland waren er 28 dodelijke slachtoffers van politiekogels. In geen van de gevallen zijn de betrokken politiemensen veroordeeld, meldt weekblad Panorama die de balans opmaakt.
Geschreven door

In Zuid-Holland heb je de meeste kans om te overlijden door een politiekogel, stelt Panorama. Brabant is tweede met 18% van de dodelijke schietincidenten door de politie, blijkt uit het Panorama-overzicht vanaf 2005.
Echtelijke ruzieHet overzicht van de Panorama vermeldt onder meer een wild-west schotenwisseling na een echtelijke ruzie in Fijnaart begin maart 2005. De echtgenoot trekt een vuurwapen als de politie binnenkomt. De politie schiet hem daarop dood.
In Eindhoven wordt in november 2008 een 52-jarige verdachte van gewapende overvallen en autodiefstallen doodgeschoten, als de politie na een achtervolging van een gestolen auto het vuur opent.
Ouders bedreigdIn de Kapeijnestraat in Oss schiet een politieagent in juli 2009 een 40-jarige man dood, die met een mes zijn ouders bedreigde. Dat gebeurt als de man ook naar de gewaarschuwde politie stekende bewegingen maakt.
En op 23 september 2011 schiet de politie in Zevenbergen Barry Kouwenberg neer. Hij had kort daarvoor zijn opa en oma neergestoken en ook een politiehond aangevallen. De 22-jarige kleinzoon overlijdt enkele dagen later in het ziekenhuis.
Geen vervolging Bij alle Brabantse dodelijke schietincidenten concludeerde justitie na onderzoek van de Rijksrecherche dat de politiemensen niet anders konden. Slechts bij twee van de 24 dodelijke schietpartijen buiten Brabant was er wel vervolging.
Maar die politiemensen zijn uiteindelijk vrijgesproken. Er is de afgelopen 10 jaar dus geen enkele politieagent veroordeeld die in functie iemand doodschoot, concludeert Panorama.
Het overzicht betreft alleen incidenten waarbij politiemensen tijdens hun werk hun dienstwapen trokken met fataal gevolg. Schietpartijen buiten werktijd en dodelijke slachtoffers van ander politiegeweld, zoals onlangs de Arubaan Mitch Henriquez, zijn niet meegeteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.