Video

Big Brother in Eindhoven: hoe software een vechtpartij kan voorspellen

12 november 2015 om 00:11
nl
Al maanden hangen er speciale camera's, geluidsmeters en software op het Stratumseind in Eindhoven. Ze registreren bewegingen, geluiden, maar ook social media, zoals tweets of Facebook. Doel van het project CityPulse is het voorkomen van geweld, vechtpartijen of andere incidenten. De politie hoopt met het systeem preventief op te kunnen treden.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

Het doet denken aan de futuristische Hollywood-film Minority Report. De stoere politie-agent Tom Cruise ziet met hulp van helderzienden en software dat een jaloerse man op het punt staat zijn vrouw te vermoorden. De man wordt gearresteerd, nog voor hij zijn plan ten uitvoer kan brengen.
'We bespieden je niet'In Eindhoven kan de software van het project CityPulse haast voorspellen dat een situatie uit de hand gaat lopen. Dat mensen op het punt staan om te gaan vechten, bijvoorbeeld. "We bespieden jou niet. We weten niet eens dat jij het bent", zegt Albert Seubers van Atos, het bedrijf dat het initiatief heeft genomen voor het project.
"We houden bewegingen in mensenmassa's in de gaten. En we houden geluiden in de gaten. Als we geschreeuw horen en er rennen tien mensen weg, dan zou er wel eens wat aan de hand kunnen zijn." De politie kan dan met de camera of in persoon een kijkje nemen. "De politie kan zo slimmer inzetten." Ook wordt social media in de gaten gehouden. "Dat doen we met trefwoorden die passen bij Stratumseind," zegt Seubers. "Voorbeeld: als we veel tweets zien van voetbalsupporters van PEC Zwolle die naar het Stratumseind trekken, houden we dat in de gaten."
Systeem niet waterdichtMaar CityPulse is niet waterdicht en kan misschien niet altijd goed inschatten wanneer een situatie verdacht is, geeft Seubers ook toe. "Het is een lerend systeem, dat nog in ontwikkeling is." Maar het systeem weet volgens Seubers wel het verschil tussen mensen die elkaar vrolijk schreeuwend in de armen vallen en mensen die willen gaan vechten. "Het kan de verschillende geluiden herkennen als agressief of vrolijk."
Of CityPulse er ook in geslaagd is om de afgelopen maanden veel incidenten te voorkomen op het Stratumseind, kan Seubers niet zeggen. Daar is het nog te vroeg voor. "Maar wat we wel konden registreren, is dat er bij de huldiging van PSV nauwelijks incidenten waren. En het systeem heeft al wel bijgedragen aan een slimmere inzet van de politie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.