Video

Schapenkaas, geitenkaas en babykaas: alles mag bij kaaskeuring in Berkel-Enschot

12 november 2015 om 16:20
nl
Kaasmakers uit Zuid-Nederland kwamen donderdag samen om hun kazen te laten keuren. Het jaarlijkse evenement vond dit jaar voor de 35e keer plaats. Voor deze feestelijke gelegenheid kwamen de kaasmakers naar abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeve in Berkel-Enschot.
Geschreven door

Zo'n dertig kaasboeren lieten hun kazen keuren. Iedere boer heeft zijn eigen specialiteit en er waren prijzen te winnen in verschillende categorieën. Zo heb je de onderdelen belegen kaas, schapen- en geitenkaas en de babykaas.  
Kaas met karakterKaasmaakster Erica laat zelfs kazen in alle categorieën keuren. "Maar de belegen kaas is wel onze specialiteit. We hopen dat de keurmeesters het een kaas vinden met karakter, met een volle smaak, waar ze gewoon heel blij worden. Als je dat hoort van een keurmeester, word je daar zelf ook helemaal gelukkig van."
Er is ook een categorie kruidenkazen. Boer Jan weet daar wel raad mee. "Ik heb een bijzondere kaas meegenomen. Een kaas met rozemarijnkruiden op de korst. Die rozemarijnsmaak trekt in de kaas en dan krijg je een beetje een zoete kaas.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.