Exit in politiek Steenbergen dreigt voor Van den Bosch, meerderheid vóór vertrek: 'Zoveelste rel!'

12 november 2015 om 17:40
nl
Fractievoorzitters van zeker vier raadspartijen in de gemeente Steenbergen vinden dat de in opspraak geraakte wethouder Vincent van den Bosch (D66) de eer aan zichzelf moet houden en er de brui aan moet geven. Dit naar aanleiding van de rel met de plaatselijke videoblogger Vladimir Hornicek. “Het is niet de eerste keer dat hij in opspraak is gekomen”, meent PvdA-fractievoorzitter Willem van den Berge.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Opgeteld hebben de vier partijen die vóór een vertrek zijn een meerderheid in de raad: elf van de negentien zetels. Van den Bosch liet woensdagavond weten zijn positie niet op te geven.
Grote verontwaardigingDe directe aanleiding voor het wantrouwen is het gedrag van Van den Bosch tegenover een Hornicek. Die liep maandagavond na afloop van een raadsvergadering gewapend met een camera af op de wethouder, die daar niet van gediend was en (volgens PvdA onder invloed) dreigende taal uitsloeg.
In de Steenbergse politiek is met grote verontwaardiging gereageerd op het optreden van de lokale politicus. De fractievoorzitters van Steenbergen Anders, Gewoon Lokaal (beide coalitiepartijen), PvdA en de Volkspartij vinden dat Van den Bosch per direct moet aftreden. [YouTube:body:https://youtu.be/zH5p2AgaM54]
'Hele rare situatie'Opgeteld hebben deze vier partijen een meerderheid in de raad. “Het wordt dus een hele rare en lastige situatie voor Van den Bosch”, voorspelt Van den Berge. “Dit is overduidelijk geen gezonde situatie. Wij moeten als gemeente afstand nemen van dergelijk gedrag. Dit kan Steenbergen in deze tijden absoluut niet gebruiken.”
Van het filmpje dat nu rondgaat is ook De Volkspartij ‘erg geschrokken’. "Het was geen handige actie en ik denk dat het verstandig is als hij zelf zegt dat hij opstapt”, aldus fractievoorzitter Michel Lambers. Achter die woorden schaart de Volkspartij zich. Gewoon Lokaal meldt dat de beledigingen niet zonder gevolgen kunnen blijven.
'Zeer bedreven politicus'De VVD en CDA beraden zich nog op hun standpunten. “Het is ontoelaatbaar en niet goed te praten wat Van den Bosch heeft gedaan. Maar het gaat wel om iemand die zeer bedreven is in zijn vakgebied”, vertelt VVD-fractievoorzitter Kees Gommeren. Daar is Tim Huisman van Steenbergen Anders het mee eens, maar in zijn ogen blijft de positie van Van den Bosch onhoudbaar. “Iemand uitmaken voor dorpsgek en dreigende taal uitslaan is ronduit schandalig.”
Voor de PvdA versterkt de rel het beeld dat de partij over Van den Bosch heeft. Dat de wethouder in zijn vrije tijd zich bezighoudt met een modellenbureau in Polen en met ‘andere bedenkelijke ondernemingen’, is schadelijk voor het imago van Steenbergen. “Niet integer voor iemand die verantwoordelijk is voor het belastingmoraal in Steenbergen.”[YouTube:body:https://youtu.be/Vji0NO1Rdb8]
Schuld 1,5 miljoen?Door zakensite 925 van Jort Kelder wordt bovendien gesuggereerd dat Van den Bosch met een schuld van anderhalf miljoen zou kampen. Zij schrijven het bijzonder te vinden dat ‘een politicus die belastinggeld mag uitdelen, een adviesbureau heeft waarmee hij mensen adviseert over hoe je zo efficiënt mogelijk belastinggeld incasseert’.
Van den Bosch, die met de dood bedreigd zou zijn, ontkende deze aantijging tegenover de camera’s van Omroep Brabant. “Dit klopt niet. Een financiële blogger constateert dit op basis van ingediende jaarrapporten van mijn eigen persoonlijke holding en van jaarrapporten van een bedrijf waar ik ooit mee verbonden was.”
De Steenbergse fractie van D66 blijft vierkant achter Van den Bosch staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.