DNA-onderzoekers zaak Nicole van den Hurk twijfelen aan bewijs tegen Jos de G.

12 november 2015 om 18:32
nl
DNA-onderzoekers die betrokken zijn bij de moordzaak rondom Nicole van den Hurk, twijfelen aan het bewijs dat tegen hoofdverdachte Jos de G is verzameld. Dat blijkt uit een vertrouwelijke brief die Omroep Brabant heeft ingezien. De onderzoekers van Independent Forensic Services (IFS) plaatsen hun vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het DNA-profiel dat gemaakt is op basis van sperma dat gevonden is op Nicole’s lichaam.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Het onderzoek naar het aangetroffen DNA op het lichaam van Nicole duurt al maanden. Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut hebben in opdracht van het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de sporen op het vermoorde meisje.
'Bewijswaarde naar beneden'De IFS-wetenschappers werden gevraagd voor contra-expertise. Dat is een tegenonderzoek op verzoek van een advocaat of verdachte. In de brief komt IFS met opmerkelijke onthullingen. “Als alle profielen worden ingevoerd, dan lijkt de bewijswaarde tegen de verdachte naar beneden te gaan.”
Begin vorig jaar werd De G. gearresteerd na een DNA-match. Advocaat Job Knoester zette vanaf dag één al vraagtekens bij die match. Die zou niet honderd procent overeenkomen en bovendien kon er volgens de raadsman geen volledig DNA-profiel worden opgesteld.
ZIE OOK: 'Achter de details schuilt een meisje dat dood is': rechter buigt zich over DNA-profiel Jos de G.
Zeer onwaarschijnlijkUit de laatste bevindingen van de contra-expertise blijkt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat De G. DNA heeft bijgedragen. Anders gezegd: de kans is aanwezig dat er helemaal geen sperma van de verdachte op het lichaam van Nicole is aangetroffen. Dit spreekt uiteraard in het voordeel van raadsman Knoester en zijn cliënt.
De afgelopen week zijn deskundigen van het IFS en NFI voor de rechtbank in Den Bosch gehoord. De forensisch onderzoekers van IFS waren verbaasd dat het niet lukte een volledig DNA-profiel op te stellen: uit sperma zou dat meestal wel kunnen.
De NFI-deskundigen vinden dat aan de andere kant niet zo gek, omdat het lichaam van Nicole pas zes weken na haar dood werd gevonden en al in vergaande staat van ontbinding was. Het onderzoek naar het DNA-profiel gaat de komende weken nog verder.
ZIE OOK: Psycholoog over onschuld claimende Jos de G. in zaak Nicole van den Hurk: 'Hij stak veel op van tbs'
VerklaringDeze week meldde zich iemand op het politiebureau met de mededeling dat hij Jos de G. heeft horen zeggen dat hij vroeger een meisje om het leven had gebracht. Die getuige heeft een ernstig vermoeden dat hij indertijd sprak over Nicole van den Hurk. Om die reden heeft de rechtbank de zaak tegen De G. twee weken uitgesteld om nader onderzoek te doen naar die verklaring.
Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina: www.omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.[YouTube:https://youtu.be/2tV_iSXRLUY]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.