Video

Slachtoffer explosie Breda leeft nog volgens politie, getouwtrek over aanklacht verdachte

12 november 2015 om 23:02 • Aangepast 21 november 2020 om 14:46
nl
De 63-jarige Chris van Esch die woensdagavond zwaargewond raakte bij de explosie op het Thorbeckeplein in Breda, is volgens de politie nog in leven. Dat terwijl de advocaat van de 69-jarige verdachte blijft beweren dat zijn cliënt wordt beschuldigd van doodslag. Dat zou juist betekenen dat Van Esch zou zijn overleden.
Profielfoto van van Kalmthout Jesse
Geschreven door
van Kalmthout Jesse

De politie ontkent de beschuldiging van doodslag, maar zegt dat de verdachte is opgepakt wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie.
Op het meldingsformulier inverzekeringstelling (zie foto), dat de advocaat heeft laten zien aan Omroep Brabant, staat dat de verdachte vastzit op basis van artikel 287 in het Wetboek van Strafrecht: doodslag. De verhalen van de politie en de advocaat spreken elkaar dus tegen. Doodslag zou wijzen op aanslag en bij overtreding van de Wet Wapens en Munitie zou het ook om een ongeluk kunnen gaan.

Wachten op privacy instellingen...

De verdachte en Van Esch hadden woensdag een kaartavondje in het huis van de 69-jarige man. Toen Van Esch rond halfelf in zijn auto wilde stappen, ontplofte er in of bij de wagen een bom. Het slachtoffer raakte daarbij levensgevaarlijk gewond.
OpvallendHet is nog niet duidelijk welke rol de 69-jarige verdachte daarbij heeft gespeeld. Zijn advocaat noemde het wel ‘heel opvallend’ dat zijn cliënt wordt verdacht van doodslag en niet van een poging tot doodslag, wat voor de hand zou liggen als het slachtoffer nog leeft.

Wachten op privacy instellingen...

Opvallend was ook dat de verdachte donderdagochtend nog zijn verhaal deed bij Omroep Brabant. Hij verklaarde dat hij niet wist of zijn ‘kaartmaatje’ Van Esch nog leefde.
Op grasveld laten ontploffenIn en rond het huis van de verdachte is de hele dag onderzoek gedaan. De EOD werd ingezet om de explosieven op te ruimen en af te voeren. Dat laatste gebeurde rond halfzes. Vervolgens werd het Thorbeckeplein weer vrijgegeven.
Opmerkelijk detail is verder dat hoofdofficier van justitie Charles van der Voort tegen Omroep Brabant vertelde dat er overwogen is om de gevonden explosieven op het grasveld aan het plein tot ontploffing te brengen. Uiteindelijk gebeurde dat buiten de stad.
Bekijk voor meer nieuws over de bomexplosie op het Thorbeckeplein in Breda onze themapagina: omroepbrabant.nl/explosiethorbeckeplein

Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.