Mohammed Ali Mohammed wil als nieuwe Nederlander naar Olympische Spelen

12 november 2015 om 21:13
nl
Zes jaar geleden vluchtte Mohammed Ali Mohammed voor de oorlog in Somalië naar Nederland. Na wat omzwervingen kwam hij in Cuijk terecht en daar vond hij zijn passie: hardlopen. Deze week werd hij officieel Nederlander en kan hij beginnen aan de vervolmaking van zijn droom: voor Nederland uitkomen op de Olympische Spelen.
Geschreven door

Het was een emotionele week voor Mohammed Ali Mohammed. Hij werd 26 jaar oud en bovendien werd hij officieel Nederlander. Na afloop van de korte ceremonie in het gemeentehuis van zijn woonplaats Cuijk pinkte Mohammed even een traantje weg. "Ik heb best een zwaar leven gehad. Een oorlog overleefd, gevlucht naar Nederland en een nieuw leven opgebouwd. Met het Nederlanderschap is dat nu afgerond. Het is een emotioneel moment", aldus Mohammed.
TrotsAls Nederlander wil Mohammed zich nu plaatsen voor de Olympische Spelen op zijn favoriete afstand. De 5000 meter op de baan. "Mijn doel is om een mooie prestatie neer te zetten en mijn nieuwe land trots te maken."
Om zich te plaatsen voor de Spelen van Rio moet Mohammed een tijd van 13 minuten en 19 seconden lopen. Dat is dertien seconden sneller dan z'n persoonlijke record. Een gat dat in een paar maanden overbrugd moet worden, maar Mohammed heeft er alle vertrouwen in. Want met het Nederlanderschap en een schooldiploma op zak zijn er een hoop rust en kansen in zijn leven gekomen.
"Nu ik Nederlander ben is het makkelijker voor me om sponsoren te vinden. Ik heb bijvoorbeeld al een auto gekregen van een dealer uit Cuijk. Ik kan me nu makkelijker verplaatsen naar trainingen en wedstrijden. Dat scheelt een hoop tijd en stress. Ik kan me daardoor meer focussen op mijn sport."
EK CrossVoordat Mohammed zich überhaupt kan plaatsen moet hij eerst het crossseizoen goed doorkomen. Komende week hoopt hij zich tijdens de de Warandeloop in Tilburg te plaatsen voor de Europese kampioenschappen cross in december. Dat is zijn eerste kans om in het oranje te lopen.
"Ik blijf natuurlijk ook Somaliër, maar Nederland heeft me gemaakt. Nederland heeft mee een nieuw thuis gegeven toen ik moest vluchten. Dit is nu mijn echte land."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.