Vincent Janssen bezorgt Jong Oranje zege: 'Maar we hadden het even lastig'

12 november 2015 om 21:30
Vincent Janssen blijft indruk maken als spits van Jong Oranje. De Ossenaar scoorde donderdagavond weer voor de ploeg van bondscoach Fred Grim. Het was al zijn zesde goal in negen interlands. Een uitstekend gemiddelde voor de spits, die pas enkele maanden op het hoogste niveau voetbalt, bij AZ.
Profielfoto van Peter de Bekker

Door de goal van Janssen won Jong Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland met 1-0. Daarmee revancheert de ploeg zich voor de smadelijke thuisnederlaag tegen Slowakije van enkele weken geleden.
Goede kansenDe score had veel hoger kunnen uitvallen, want Oranje creëerde na een afwachtend begin nog vier goede kansen. Nathan Aké kon de bal na een scrimmage voor het Wit-Russische doel te weinig kracht meegeven, Joris van Overeem schoot net naast, een knal van PSV'er Jorrit Hendrix werd knap door Vadislav Vasilyuchek uit zijn doel geranseld en Janssen werd in kansrijke positie onderuit getrokken.
Na de goal ging het Oranje-offensief liggen en kreeg Wit-Rusland de ruimte om aan te vallen. Dat leverde twee hachelijke momenten op. Een vrije trap van Evgeni Yablonski ging in de 42e minuut net naast een minuut later moest keeper Mickey van der Hart zich strekken na een gevaarlijke punter van Aleksandr Poznyak.
Hete laatste vier minutenIn het eerste kwartier van de tweede helft hadden Janssen en Ricardo Kishna de kans Oranje in veilige haven te brengen, maar de kopbal van de Ossenaar ging naast en Kishna schoot de bal stuiterend over de lat van het Wit-Russische doel.
In het verdere verloop van de tweede helft gebeurde weinig bijzonders, tot de laatste vier minuten. Daarin kregen de Wit-Russen plotseling nog twee dotten van kansen en ook Oranje had nog een treffer kunnen maken. Queensy Menig was er het dichtst bij. Zijn afstandsknal stuiterde via de onderkant van de lat echter terug het veld in. Voor Oranje telde de zege echter het zwaarst. Daardoor is de ploeg koploper in de kwalificatiereeks. Slowakije en Turkije volgen op drie punten, maar zij hebben één duel minder gespeeld.
'Dit mag natuurlijk niet'"We hadden het even lastig", verzuchtte Vincent Janssen na de wedstrijd. "We verspelen ballen - onder wie ikzelf - terwijl er nog een paar minuten te spelen waren. Dan moet je de bal langer voorin vasthouden. Maar we hebben de nul gehouden en zelf een keer gescoord."
"Zo in gevaar komen, mag natuurlijk niet", vult PSV-middenvelder Jorrit Hendrix aan. "Voor de rust speelden we prima en dat hadden we in meer doelpunten moeten uitdrukken. Dan speel je toch wat vrijer."