Explosieslachtoffer Chris van Esch (63) uit Breda al zeker 30 jaar actief in criminele circuit

13 november 2015 om 14:20
nl
De 63-jarige Chris van Esch die woensdagavond levensbedreigend gewond raakte bij een bomexplosie op het Thorbeckeplein in Breda, blijkt al zeker dertig jaar actief in het criminele circuit. De Bredanaar is in het verleden onder meer veroordeeld voor rijden onder invloed, poging tot doodslag en voor het in bezit zijn van illegale drugs en wapens. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant en BN DeStem.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

De politie maakte een dag na de explosie bekend dat Van Esch een bekende is bij justitie. Zijn criminele carrière begon vorm te krijgen in de jaren tachtig. In 1986 werd hij op 33-jarige leeftijd in de boeien geslagen voor het ernstig mishandelen van een vrouw. Die probeerde hij te wurgen nadat ze elkaar ontmoet hadden in een kroeg in Breda. Na een worsteling liet Van Esch de vrouw verbijsterd achter en ging er vandoor in haar auto.
Neergestoken met autosleutelsEnkele maanden later meldde Van Esch zich op het politiebureau nadat er twee gestolen auto’s in zijn loods in Etten-Leur waren gevonden. Deze loods was ingericht als werkplaats om de wagens te ontmantelen en te veranderen. De Bredanaar gaf toen op het politiebureau toe iets verkeerds te hebben gedaan.
Na deze bekentenis bleef het een tijdje stil rondom de persoon Van Esch. Zijn naam dook niet meer op in grote zaken, tot het jaar 2000. Hij werd op 48-jarige leeftijd veroordeeld tot een werkstraf van 210 uur voor het neersteken van zijn buurman. Dat zou hij gedaan hebben met een autosleutel of een schroevendraaier. De rechtbank kwam niet verder dan ‘poging tot zware mishandeling’ waardoor Van Esch een celstraf van tien maanden ontliep.
Levensgevaarlijke schietbalpenKennelijk leerde hij dat jaar niet van zijn fouten. In de decembermaand werd de Bredanaar liefst drie keer in twee weken tijd in de kraag gegrepen. De politie 'scoorde' de eerste keer een doorgeladen pistool, de tweede keer een plak hasj en bijna tweehonderd hennepplanten nadat hij dronken achter het stuur werd betrapt. Bij het derde bezoek troffen de agenten ruim driehonderd hennepstekken en een levensgevaarlijke schietbalpen aan.
Wie van korte afstand met een schietbalpen schiet, kan een lichamelijke verwoesting aanrichten ‘die niet te beschrijven is’, zo werd verteld in de rechtbank destijds. Schietbalpennen worden doorgaans veel gebruikt voor liquidaties. Voor de wapen- en drugsvondst belandde Van Esch voor een half jaar achter slot en grendel. [YouTube:body:https://youtu.be/E4sutaTT448]
Aanslag?De politie zei donderdag er rekening mee te houden dat Van Esch slachtoffer is geworden van een bomaanslag. "We kunnen het niet met zekerheid zeggen, want we zijn nog bezig met onderzoek. Maar een explosie van deze omvang doet daar wel aan denken", aldus een woordvoerder, maar hij sluit ook een ongeluk zeker niet uit.
Het onderzoek gaat vrijdag onverminderd door. Donderdagmiddag werd een groter gebied rond de plaats delict afgezet. Bewoners van omliggende straten moesten uit veiligheid hun huizen verlaten omdat er explosieven in het huis van verdachte Dingeman 'Deen' de G. (69) werden gevonden. Met hem had Chris van Esch in de uren voor de explosie nog gekaart.
ZIE OOK: Slachtoffer explosie Breda leeft nog volgens politie, getouwtrek over aanklacht verdachte
ExplosieDe explosie vond woensdagavond rond halfelf plaats in of bij de auto van het slachtoffer. Huizen in de omgeving liepen ook schade op.  Zo'n tien woningen kunnen niet bewoond worden. WonenBreBurg onderzoekt eerst of de constructies van de huizen nog in orde zijn.
Bekijk voor meer nieuws over de bomexplosie op het Thorbeckeplein in Breda onze themapagina: omroepbrabant.nl/explosiethorbeckeplein

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.