Bredanaar redt veertien orang-oetans in Thailand

13 november 2015 om 12:12
nl
Het duurde zeven jaar, maar dierenbeschermer Edwin Wiek uit Breda heeft veertien Orang-oetans weten te redden, die illegaal werden vastgehouden in Thailand. Dankzij de inzet van de Brabander kunnen de mensapen nu in Indonesië weer genieten van hun vrijheid.
Profielfoto van Linschoten Chantal
Geschreven door
Linschoten Chantal

Via een anonieme tip kwam de uit Breda afkomstige Wiek op het spoor van de dieren, die in Phuket werden vastgehouden om toeristen te vermaken.  
Opgelucht en gefrustreerdWiek, oprichter van de Wildlife Friends Foundation Thailand, is opgelucht. Tegelijkertijd is hij ook gefrustreerd dat het zoveel jaar heeft geduurd. Edwin: "Ik ben opgelucht dat de dieren eindelijk gered zijn, maar het had ook binnen één jaar gekund. Het duurde zolang omdat Thailand een corrupt land is en dan is het dweilen met de kraan open."
De mensapen zijn donderdag, na een ceremonie op de luchthaven in Bangkok, overgebracht naar Indonesië. Wie denkt dat alle veertien dieren nu weer in het wild kunnen worden uitgezet heeft het mis. "Acht orang-oetans kunnen teruggeplaatst worden in vrijheid, de anderen moeten in gevangenschap verder leven", aldus Wiek. "Dat komt door de leeftijd en sekse van de dieren."
Zeventig apenIn totaal heeft de stichting van Wiek, die strijdt tegen illegale handel in bedreigde dieren, al zeventig orang-oetans gered. Maar ook andere illegale dieren krijgen een beter leven dankzij de inzet van de stichting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.