Tilburgse muzikant nog steeds tot over zijn oren verliefd op tachtigjarige

13 november 2015 om 12:13
nl
Al bijna vijf jaar trekt de Tilburgse muzikant Thijs Schrijnemakers met zijn Hammondorgel langs de podia. 'Orgelvreten' heet zijn band. Op 26 november komt de band met de theatershow 'En de Ander': een loflied in tekst en geluid op - hoe kan het anders - het zo hele eigen geluid van het Hammondorgel.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

"Alsof je met je vriendin op vakantie gaat!" Zo vertelt muzikant Thijs Schrijnemakers over zijn nieuwe theatershow. En die vriendin, dat is geen mens, dat is het het Hammondorgel waarvan hij al pratende het door de tijd gehavende bovenblad streelt. Hij noemde het instrument eerder al 'mijn grote liefde', maar zonder die mondelinge toelichting was dat ook wel duidelijk geweest.
WouowDe eerste Hammondorgels verschenen zo'n tachtig jaar geleden in keine kerkjes in de Verenigde Staten. Het hele eigen geluid dankt het elektrische instrument aan de draaiende speakers; met een voetpedaal kan de organist de snelheid veranderen waar die speakers mee draaien. En dan gebeurt het: Wouououw - wououow - wouw - wouw - wououow.... Er zijn geen andere woorden voor.
Een indrukwekkende rij musici heeft in de loop der jaren het Hammondorgel gebruikt, in de jazz, de pop en de soul. Thijs Schrijnemakers, die muziek studeerde op de rockacademie in Tilburg speelt er al heel lang op. Vast onderdeel van zijn concerten is de orgelbattle als de bespelers van twee Hammondorgels het tegen elkaar opnemen.
Marktplaats 'En de Ander' is een muzikale theatershow over de geschiedenis van het Hammondorgel én over Thijs' liefde voor het instrument. Het verhaal over zijn éérste orgel zit er ook in. "Gekocht op Marktplaats. Weken heb ik volgehouden dat het een prima instrument was. Zo graag wilde ik er een. Ik was bang dat m'n ouders 'm terug zouden brengen".
'En de Ander' gaat op 26 november in première in het Muziekgebouw in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.