'Ze noemden me Robinson Crusoe', ruig uiterlijk geen probleem meer voor trainer René van Eck - Omroep Brabant

'Ze noemden me Robinson Crusoe', ruig uiterlijk geen probleem meer voor trainer René van Eck

13 november 2015 om 16:26
nl
Hij is één van de meest kleurrijke figuren op de Nederlandse velden, FC Den Bosch-trainer René van Eck. Met zijn stoere voorkomen, lang haar en vele tatoeages is hij niet het prototype coach dat in het betaalde voetbal rondloopt. Onder zijn leiding gaat FC Den Bosch echter steeds beter presteren. D
Geschreven door

e club zit bij de laatste zestien in het bekertoernooi en blijft stijgen op de ranglijst in de Jupiler League. "Ik denk niet dat ik een betere trainer ben als ik ineens een kort kapsel heb."  
Laat vooral iedereen in zijn waarde, dat is het credo van René van Eck. Uiterlijk is niet belangrijk. Het gaat om wie je bent. Zo behandelt de coach van FC Den Bosch dan ook zijn spelers en medemens. Helaas kan hij niet altijd op hetzelfde rekenen.
Paradijsvogel of zwerverBijvoorbeeld toen hij trainer was van het Zwitserse Luzern. Hoewel hij in 2006 kampioen werd met zijn ploeg en promoveerde, moest hij toch het veld ruimen van de voorzitter. En dat kwam puur door zijn uiterlijk.
Van Eck kan er niet meer mee zitten wat mensen over hem zeggen, maar soms is het toch heel vervelend. "Ik heb drie kinderen, de jongste is zeventien en die heeft er wel moeite mee als haar vader niet zo mooi betiteld wordt. Robinson Crusoe, paradijsvogel, zwerver of wat dan ook."  
Memphis Depay en zijn hoedOver uiterlijk gesproken. Ook Van Eck heeft de discussie gevolgd die in ons land woedde over de hoed die Memphis Depay droeg tijdens zijn aankomst bij het Nederlands elftal.
"Iedereen heeft zo zijn stijl", zegt de coach van FC Den Bosch hierover. "Nu heeft hij toevallig een hoed op. Nou, die anderen hebben een petje op. Ik stoor me daar niet aan. Ik stoor me er alleen aan dat mensen dan zo reageren. Ook al vind je het niet mooi, dan hoef je hem nog niet met de grond gelijk te maken."
Inzet, passie en dan het balkonBij FC Den Bosch speelde zijn uiterlijk geen enkele rol om er aan de slag te gaan als trainer. Met Fred van der Hoorn, oud-ploeggenoot en momenteel technisch manager van de club, was er meteen de klik. Het niet-lullen-maar-poetsenprincipe spreekt beide heren aan.
"Ik denk dat het Bossche publiek toch een elftal wil zien dat er voor gaat. Dat zien we ook wel in mij. Ik kan er dan van genieten hoe het team, voetballend niet altijd even mooi, maar wel met veel inzet en passie drie punten mee naar huis neemt. Daar begint het ook mee. Dan komt al het andere wel."
'We gaan voor promotie'Als coach wil René van Eck met de Bossche ploeg elke dag beter worden en daar stopt hij zijn ziel en zaligheid in. "Ik kan elke dag in de spiegel kijken en zeggen dat ik er alles uit heb gehaald en dat verlang ik ook van mijn spelers. Wanneer ik tevreden ben aan het einde van het seizoen? Als we op het balkon van het stadhuis staan. We gaan voor promotie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.