Jan Marijnissen in afscheidsinterview vooral verdrietig over aanslagen Parijs

14 november 2015 om 15:27
nl
Vertrekkend SP-voorzitter Jan Marijnissen (63) uit Oss is 'buitengewoon verontwaardigd' over de aanslagen in Parijs, die hem 'kippenvel' geven.
Geschreven door

Dat zei hij tijdens een interview met het NPO Radio1-programma Kamerbreed. Hij zou daar zaterdag een afscheidsinterview geven, omdat hij eind deze maand na ruim veertig jaar uit de politiek vertrekt. Na de gebeurtenissen van vrijdagavond werd er vooral over de aanslagen in Parijs gesproken.
ZIE OOK: Jan Marijnissen (SP): 'Ik heb het wel gezien'
Discussie veranderdMarijnissen sprak zijn respect uit premier Mark Rutte, die opriep tot kalmte en eensgezindheid. "De daders horen waarschijnlijk bij een groep van verontwaardigde mensen uit de Franse buitenwijken."
Hij noemt de situatie buitengewoon ingewikkeld. In de veertig jaar jaar die hij in de politiek heeft gezeten is de discussie en situatie rondom integratie enorm veranderd.
Gastarbeiders"Ik heb met gastarbeiders samengewerkt vroeger, uit Spanje kwamen ze toen.'' Marijnissen reageerde geïrriteerd toen hij werd geconfronteerd met zijn eerdere uitspraken dat mensen die in Nederland komen wonen en werken de taal moeten spreken. "Als hiermee gedoeld wordt op standpunten van de PVV, dan stel ik er prijs op om niet in één adem met hen genoemd te worden.''
Toespraak RuttePremier Rutte heeft in zijn toespraak opgeroepen om de kalmte en de eensgezindheid te bewaren. "We hebben hier te maken met extremisten die maar één doel hebben: onze westerse samenleving destabiliseren door haat te zaaien. Het allerdomste wat we kunnen doen is ons uit elkaar laten drijven en die griezels zo hun zin te geven. We laten ons niet intimideren. We wijken niet voor onverdraagzaamheid."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.