Opera Zuid viert 25ste verjaardag met drie opera's - Omroep Brabant

Opera Zuid viert 25ste verjaardag met drie opera's

16 november 2015 om 14:30
nl
Met een knallende Rigoletto is Opera Zuid aan het jubileumjaar begonnen. Om de 25e verjaardag te vieren, komt Nederlands kleinste operagezelschap dit seizoen met drie Italiaanse opera's. Rigoletto dus, en verder 'Il Matrimonio Segreto' en La Boheme. Als ze allemaal klinken als 'Rigoletto' wordt het een mooi jaar.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Opera Zuid is een gezelschap dat heel bewust met talentontwikkeling bezig is. Jonge zangers krijgen de ruimte op het podium. Volgens artistiek leider Miranda van Kralingen is het de enige manier om het vak onder de knie te krijgen.
Veel applaus Bij de Rigoletto die vrijdag in Maastricht première ging, is het grootste deel van de rollen dus in handen van zangers die voor het eerst een Rigoletto zingen. Dat maakt het spannend. Maar de zorgen die mensen zich wellicht tevoren hadden gemaakt, bleken nergens voor nodig. De jonge ploeg zette een voorstelling neer die door het publiek terecht - tussen de bedrijven door én na afloop - op heel veel applaus werd getrakteerd.
Het verhaal van de nar Rigoletto is een écht operaverhaal met veel misverstanden en emoties. Een (te) beschermende vader (Rigoletto) zint op wraak nadat zijn dochter Gilda is ontvoerd en ontmaagd maar zet in zijn woede een reeks gebeurtenissen in werking waardoor zij aan het eind van de voorstelling stervend in zijn armen ligt. Wél - ook in de beste operatraditie - zingen ze dan nog een mooi duet.
SlapstickDe Russische sopraan Anna Emelianova mag als Gilda in deze Rigoletto veel zingen. Gelukkig! Ze krijgt het publiek goed mee in haar rol als onschuldig jong meisje. Grappig was Marieke Koster die Giovanna, de bediende van Gilda, met veel slapstick neerzet.
Er blijft wel een vraag over. In de voorbespreking bij de première werd Gilda nadrukkelijk neergezet als een kortgehouden jonge vrouw die uiteindelijk kiest voor haar eigen seksualiteit. In de voorstelling is dat minder duidelijk; heeft ze een avontuurtje of is ze misbruikt? Het blijft een beetje hangen.
PhilharmonieDesondanks is deze Rigoletto van Opera Zuid een mooie belevenis. In Brabant is voorstelling de komende weken nog te zien in Eindhoven, Breda, Den Bosch en Tilburg. Het orkest bij de voorstelling is de Philharmonie Zuidnederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.