Video

Giel van de Laar (18) is jongste valkenier van Nederland

16 november 2015 om 15:35
nl
"Ik ga Gonzo eerst wegen. Hij moet in jachtconditie zijn. Kijk, hij weegt 650 gram. Voor vandaag is dat ideaal." Even later vliegt havik Gonzo van de hand van Giel van de Laar. De man komt uit Liempde en is met 18 jaar naar eigen zeggen de jongste valkenier van Nederland. Hij wijst naar Gonzo, die hoog in een boom is neergestreken. "Nu kan hij zijn eigen natuurlijke spelletje gaan spelen."
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Dat Van der Laar een passie heeft voor roofvogels en de jacht, is niet verwonderlijk. Zijn oom Ties liet hem al jong kennismaken met het valkenierschap. Eerder deze maand slaagde Van der Laar voor een verplicht examen. Nu mag hij zijn eigen roofvogel houden en daarmee de bossen ingaan.
Een teamMaandagochtend jagen Giel en zijn oom Ties op een landgoed in Oisterwijk. Bevlogen vertelt de jonge valkenier over de jacht met zijn vogel. "Gonzo zal nu bij ons in de buurt blijven. Zeker omdat we met de hulp van een fret gaan jagen."
Die fret zit in een bakje, dat aan een band aan de schouder van Ties hangt. Deze vertelt: "We zijn een team. De havik, de fret, vaak hebben we ook een hond bij. Die havik weet precies dat hij bij de gast met het kistje moet blijven. Want die zorgt dat de konijnen bovenkomen."
SpannendGiel en Ties sluipen door de bossen, op zoek naar konijnen in een 'bouw', een gangenstelsel. Giel legt uit hoe de fret bij een konijnenhol gezet wordt. "De fret probeert het konijn te vangen, het konijn schrikt en wil zo snel mogelijk weg.  Als hij uit zijn hol rent, doet de havik zijn werk."
Tenminste, dat probeert Gonzo. Want het eerste konijn dat gespot wordt, ontkomt. Even later komt er een volgend exemplaar tevoorschijn. Giel en Ties blijven roerloos staan. Ties fluistert: "Spannend is dit, hè? Dit konijntje heeft de kans om weg te komen. Je kunt er ook een pond hagel achteraan wappen, maar dit is een veel mooiere sport.
2-0 voor de konijnenOok dit konijn ontkomt. 2-0 voor de konijnen. Ties en Giel leggen uit dat fitte, gezonde en slimme konijnen bijna altijd zullen ontkomen. Het recht van de sterkste, dat ook geldt zonder tussenkomst van mensen.
Giel is nog jong. Toch heeft hij al ervaren welke weerstand jagen oproept bij veel mensen. "Jullie maken konijnen dood, dus wij maken jou dood. Het is vooral geschreeuw. Of mensen willen ons met takken slaan."
Geen vangst, toch primaDe valkenier begrijpt de weerstand. Maar voor hem is het helder. Jagen met vogels staat een stuk dichter bij de natuur, dan jagen met een geweer. En op sommige plekken is het hard nodig konijnenpopulaties terug te dringen, omdat er overlast is. Op het landgoed waar hij vandaag met zijn oom jaagt, is dat niet het geval. Jachtpartijen als deze moeten de haviken in optimale conditie houden. "Vandaag hebben we niks gevangen. En dat is ook prima."
Behalve de weerstand van mensen die anti-jacht zijn, is er ook nog zoiets als 'risico van het vak'. Ties laat zijn handen zien. Op plekken waar zijn vogels hem ooit te grazen namen, zitten littekens. Hij vertelt: "Ik heb met een hartvliesontsteking in het ziekenhuis gelegen nadat ik in mijn halsslagader was gepikt."
Ook dit risico vermindert de passie van jonge valkenier en neefje Giel niet. "Voetballers breken hun benen, onze handen zijn weleens kapot." Het tweetal sluipt verder door de bossen, met Gonzo hoog boven hun hoofden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.