Op skates door de straten van Kaapstad, Shanghai en Los Angeles

18 november 2015 om 13:10
nl
Timmy van Rixtel uit Helmond en Niels Groenendijk uit Eindhoven leerden elkaar kennen op Skatepark Helmond. Nu verkennen ze samen op skates wereldsteden zoals Kaapstad, Shanghai en Los Angeles. En dat doen ze niet zomaar. Ze leggen alles vast. De skatevideo's maken ze voor het merk Rollerblade om zo meer mensen op deze wielen te krijgen.
Geschreven door

Hun laatste project heet 80 millimeter. "80 millimeter verwijst naar de maat van de wielen van de skates", legt de 29-jarige Timmy uit.
Begin jaren negentig waren Timmy en Niels zowat dagelijks te vinden op de skatebaan in Helmond. Net als heel veel anderen in die tijd. "Het was toen skatend Nederland", vertelt Timmy.
Alleen het verschil is dat de twee nu nog steeds op inline-skates, ook wel skeelers genoemd, staan. "Maar nu is de sport een heel stuk kleiner geworden, vooral in Nederland."
Stapje verderDat weerhoudt Timmy en Niels er niet van om hun passie te blijven uitvoeren. Ze gaan zelfs een stapje verder, letterlijk. In verschillende wereldsteden zijn ze al geweest om met lokale mensen te gaan skaten door de stad die hen laten zien waar zij skaten. "Onze filmpjes voegen weer iets toe aan de populariteit", vindt Niels. "Met vette beelden en het reizen proberen we inline-skaten daarmee te promoten."
Eigen productieDe skaters doen van begin tot eind alles zelf. Ze benaderen lokale skaters en gaan vervolgens met hun skates en cameraspullen naar de desbetreffende stad. Niels filmt - op skates - zijn compagnon en de lokale skaters. Vervolgens monteert hij het waarbij hij zelf de graphics maakt.
Ook de muziek komt op een bijzondere manier tot stand. "Een goede vriend van ons maakt de muziek", vertelt de 33-jarige Niels. "We hebben zelfs van iemand uit Brazilië samples meegekregen voor onze beatproducent."
"Maar", voegt hij er aan toe, "we worden van de filmpjes niet rijk en moeten er ook veel voor laten."
TrucjesHet is geen koud kunstje wat de skatende Brabanders in de filmpjes laten zien. "Voor mensen die geen trucjes willen doen, is skaten nog steeds leuk. Als je behendig wordt met de skates dan ben je heel erg vrij", vertelt Timmy. "En oefening baart kunst. Vallen en opstaan. Zo hebben Niels en ik het ook geleerd op het skatepark in Helmond."
De mannen hebben al een creatief idee voor een volgende productie. "We mogen nog niet veel erover zeggen, maar het heeft veel kilometers en met Helmond en Afrika te maken", zegt Niels. De twee sportievelingen zijn dus nog lang niet klaar met skaten en filmpjes maken.
En om een indruk te krijgen waar ze al hebben geskatet, zie hieronder de reportage van Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.