Van Gogh Brabant wil gebouwen uit tijd Van Gogh op Unescolijst

16 november 2015 om 16:52
nl
Van Gogh Brabant gaat proberen Van Gogh-locaties in de provincie op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. Aanleiding is de dreigende sloop van een winkel naast het Van Gogh-centrum in Zundert. Volgens Van Gogh Brabant zijn er meer plekken uit de tijd vanVan Gogh die gevaar lopen terwijl de organisatie juist belangstelling voor dat soort plekken probeert op te wekken.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Naast het Van Goghcentrum op de Markt in Zundert is een winkelpand waarvoor sloopplannen zijn. De gemeente Zundert heeft onlangs gezegd mee te willen werken aan de bouw van nieuwe appartementen op die plek.
DomineeDe winkel ligt op de route van het Van Goghcentrum naar de kerk waar de vader van Van Gogh dominee was. In de tijd van Van Gogh waren de bewoners van het gebouw goede bekenden van zijn ouders.
De gemeente Zundert heeft geprobeerd het pand tot gemeentelijk monument te benoemen; dat mislukte omdat de eigenaar een rechtszaak aanspande.
BeschermenVolgens Frank van den Eijnden van Van Gogh Brabant is het hard nodig om gebouwen uit de tijd van Vincent van Gogh te beschermen. Zulke panden zijn volgens hem belangrijk om het verhaal van Van Gogh te vertellen aan de toeristen die juist daarvoor naar Nederland komen. Van Gogh Brabant wil een snel op een rijtje zetten hoe veel gebouwen er nog staan uit Van Goghs tijd en onderzoeken hoe die beschermd kunnen worden.
Voor Zundert te laat Voor de Zundertse winkel komt de Unesco-werelderfgoedlijst waarschijnlijk te laat. Het duurt vele jaren voordat gebouwen op die lijst geplaatst worden. Bovendien komen gebouwen pas op de lijst als ze al een aantal jaren een beschermd monument zijn.
Financieel biedt de Unescolijst ook geen voordeel. "De Unesco steekt er geen cent in," zegt een wordvoerder. "Het enige voordeel is dat gebouwen op de lijst vaak meer toeristen trekken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.