Miljoenen subsidie voor zelfrijdende auto van TU/e

16 november 2015 om 22:59
nl
Technologiestichting STW stelt vier miljoen euro beschikbaar voor het onderzoeksprogramma i-CAVE van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het project i-CAVE richt zich op de zelfrijdende auto.
Geschreven door

Project i-CAVE (integrated Cooperative Automated VEhicles) kijkt naar alle belangrijke aspecten van de zelfrijdende auto. De deelnemers van het programma gaan samen voertuigen ontwikkelen die zowel autonoom kunnen rijden, op afgesloten wegen, als coöperatief, op de openbare weg.
Onderzoek naar zelfrijdende autoDe onderzoekers richten zich daarbij ook op de ontwikkeling van benodigde sensoren zoals camera’s en radar. Daarnaast wordt er gekeken naar logistieke facetten, evenals interactie tussen mens en voertuig.
Deelnemers in i-CAVE zijn bedrijven als DAF, NXP en Ford, maar ook partijen als ANWB, TNO, AutomotiveNL, de gemeentes Eindhoven en Helmond en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Naast de subsidie van STW ontvangt i-CAVE een bijdrage van 2,3 miljoen euro vanuit bedrijfsleven.
Samenwerking bevorderenHet onderzoeksvoorstel valt onder het financieringsprogramma ‘Perspectief voor de topsectoren’. STW stelt in totaal ruim zestien miljoen euro beschikbaar. Daarnaast investeren tientallen bedrijven in totaal ruim acht miljoen euro. Doel is om samenwerkingsverbanden te bevorderen tussen overheid, organisaties en wetenschap dat aansluit bij de topsectoren.
De TU/e is nog in twee andere gehonoreerde onderzoeksvoorstellen betrokken, namelijk onderzoek naar het terugwinnen van waardevolle stoffen uit afval en het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof voor de transportsector.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.