Tilburgse journalist Rik Goverde uit Marokko gezet: 'Politie had orders me buiten te schoppen'

17 november 2015 om 01:13 • Aangepast 21 november 2020 om 14:42
nl
Journalist Rik Goverde uit Tilburg is maandag Marokko uitgezet. Hij zegt geen enkel idee te hebben waarom dat is gebeurd. Op Facebook meldt Goverde dat de politie hem ’s middags oppakte toen hij op weg was naar de bank. Ze zeiden dat ze orders hadden hem 'buiten te schoppen'. Vervolgens is hij op de boot naar Spanje gezet.
Profielfoto van Bert van Doorn / Sandra Kagie
Geschreven door
Bert van Doorn / Sandra Kagie

Goverde werkte twaalf jaar voor het Brabants Dagblad, hij was onder meer werkzaam op de Tilburgse redactie. Vervolgens ging hij voor onder meer het Algemeen Dagblad als correspondent in Marokko aan de slag. Eerder dit jaar werd de Tilburger ook al vastgezet omdat hij volgens de Marokkaanse regering niet de juiste werkvergunning had.
'Stok om mee te slaan'Goverde werkte twee jaar in Marokko, maar officieel had hij geen werkvergunning. "Ik heb twee keer een perskaart aangevraagd, maar heb die nooit gekregen", legt hij uit. "Mijn standpunt is: zolang de aanvraag er ligt, mag ik werken. Maar het is natuurlijk altijd een stok om mee te slaan als de overheid je het land uit wil hebben."
Ook beschikte hij niet over een verblijfsvergunning. Daarover zegt hij nu: "Die kon ik pas aanvragen als ik de perskaart zou krijgen. Dan wordt het lastig."

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Goverde zegt tot nu toe zonder veel problemen in Marokko te hebben kunnen werken. Met een aantal zaken, moet je in Marokko volgens hem echter oppassen. "Met schrijven over de koning bijvoorbeeld, de islam en de westelijke Sahara. De westelijke Sahara is het gebied in het zuiden van Marokko dat in 1975 door Marokko bij het land is getrokken."
Een onderwerp waar Goverde het naar eigen zeggen vorige week op de radio over heeft gehad. "Misschien dat dat het is geweest." Zijn uitzetting heeft volgens hem gevolgen voor collega's die nog in Marokko zijn. "Die gaan voorzichtiger worden", denkt hij.Mandy PijnenburgVolgens zijn Twitter-account werkt Goverde behalve voor het AD onder meer voor BNR Nieuwsradio en de VRT. Ook schreef hij in 2009 een boek over de Tilburgse Mandy Pijnenburg die jarenlang vastzat in de Dominicaanse Republiek nadat er ruim twintig kilo cocaïne in haar koffer was gevonden.
Inmiddels is de Tilburger in Zuid-Spanje aangekomen. Daar verblijft hij bij kennissen.

Wachten op privacy instellingen...

Wat hij nu gaat doen, weet hij nog niet. Misschien gaat hij naar een ander land, Tunesië of Egypte bijvoorbeeld. Maar eerst komt hij naar Nederland. Niet naar Tilburg, maar naar zijn ouders in Nijmegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.