Video

Klasgenoten zamelen geld in voor doodzieke Koen Loonen uit Dongen: 'Ik geef niet op'

17 november 2015 om 16:27
nl
Koen Loonen uit Dongen is ziek, ernstig ziek. De 19-jarige student aan de sportopleiding CIOS heeft neuroblastoom, een vorm van levensbedreigende kanker die eigenlijk alleen bij kinderen tot vijf jaar voorkomt. Om weer helemaal beter te worden, moet Koen een behandeling ondergaan in Amerika. Een behandeling die veel geld kost. Klasgenoten Demi Kops en Colette Schneider organiseren daarom een fietstocht om geld op te halen voor Koen.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Op 18-jarige leeftijd werd bij Koen Loonen na vele onderzoeken neuroblastoom geconstateerd, oftewel kinderkanker.
Veel later"Ik weet niet waarom ik het pas op latere leeftijd heb gekregen", zegt Koen Loonen. "Het heeft iets te maken met je geboorte en celdeling. Meestal komen ze er tijdens of net na de geboorte achter. Bij mij hebben ze het pas veel later ontdekt."
Na de diagnose kwam Koen voor behandeling in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht terecht. "Ik heb nu zes chemokuren gehad. Na deze zes kuren krijg ik nog een beenmergtransplantatie, moet er een tumor bij mijn bijnier verwijderd worden en dan krijg ik nog twintig bestralingen. Dan zou ik principe 'schoon' moeten zijn. Maar dan is de kans dat neuroblastoom terugkomt nog zestig procent."
Behandeling in AmerikaOm dat percentage terug te dringen, is er nog een andere behandeling mogelijk. "Het ziekenhuis in Utrecht staat in contact met artsen in Amerika waar ze een medicijn tegen neuroblastoom hebben", vertelt Koen. "Daarmee zorgen ze ervoor dat de kans vergroot wordt dat je het niet terugkrijgt. Het verlaagt de kans van zestig naar veertig procent. Die kans wil ik zeker aangrijpen, ik doe alles om beter te worden."
Het probleem is dat de behandeling in Amerika een dure aangelegenheid is. Hoewel de ziektekosten gedekt worden door de verzekering, kost het alles bij elkaar nog altijd een ton.
'Zeven maanden wonen' "Je moet daar namelijk zeven maanden gaan wonen", legt Loonen uit. "Want als er iets is, moet je meteen naar het ziekenhuis waar je onder behandeling bent. "Je moet daar een huis hebben, je boodschappen kunnen doen, een auto hebben en zo komen er nog meer dingen bij kijken. Er gaat ook iemand mee, want ik kan daar moeilijk in mijn eentje gaan zitten. Dus ook voor je gezin moet er geld zijn."
Fietstocht voor KoenHet geld voor de behandeling in Amerika is er niet bij de familie Loonen. En dus is er de Stichting Koentje in het leven geroepen. Via allerlei acties wordt er geld ingezameld voor de behandeling van Koen in de Verenigde Staten.
FietstochtTwee klasgenootjes van Koen, die studeren aan het CIOS in Goes, zijn daar op ingesprongen. Demi Kops en Colette Schneider hebben bedacht om een sponsorfietstocht te houden voor Koen. "We gaan een fietstocht organiseren voor Koen," zegt Colette Schneider.
"We vertrekken vanuit zijn woonplaats Dongen en dan fietsen we helemaal naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Zo kunnen we geld ophalen omdat mensen ons per kilometer kunnen sponsoren. De afstand is 73 kilometer."
Streefbedrag"Ik wilde graag iets voor Koen doen", zegt Demi Kops. "Het moest iets zijn waar veel mensen aan mee kunnen doen en waar je veel geld mee op kan halen. We gaan deze actie doen met een klas in Goes en een klas in Breda. We willen de actie eind januari doen en hopen tussen de vier- en vijfduizend euro op te halen."
Speciaal voor de actie zijn Demi en Colette de Facebookpagina 'Vrienden van Stichting Koentje' gestart. Daar is ook op te zien hoe mensen financieel kunnen bijdragen aan de actie.
Heel emotioneelKoen is blij met de actie van Demi en Colette. "Ik was echt heel emotioneel toen ik hoorde wat ze van plan zijn en ik weet niet wat ik moet zeggen om hen te bedanken. Ik geef niet op."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.