Belgische kernreactor Doel 3 mag weer worden opgestart - Omroep Brabant

Belgische kernreactor Doel 3 mag weer worden opgestart

17 november 2015 om 12:05
nl
De Belgische kernreactor Doel 3 wordt naar verwachting over enkele weken weer opgestart. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft exploitant Electrabel daar toestemming voor gegeven.
Geschreven door

De centrale, op een steenworp afstand van Ossendrecht, lag lange tijd stil omdat er onzekerheid bestond over de veiligheid.
ScheurtjesDe eerste keer dat er problemen werden ontdekt, was in de zomer van 2012. Toen kwamen tijdens een onderhoudsbeurt duizenden haarscheurtjes in de stalen wanden van de reactorkuipen aan het licht. Een andere reactor kwam stil te liggen door sabotage.
Experts van de nucleaire waakhond hebben nu vastgesteld dat zogenoemde waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuip geen 'onaanvaardbare' invloed hebben op de veiligheid van de reactor.
'Opstarten levensgevaarlijk'Belgische milieuorganisaties vinden dat het opstarten levensgevaarlijk is en te allen tijde moet worden voorkomen. Ze waarschuwden Nederland eerder dit jaar al om de ernst van de situatie niet te onderschatten.
Ook de kernreactor Tihange 2 in Wallonië mag weer in bedrijf worden genomen. Ook die centrale kampte met haarscheurtjes in een reactorvat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.