Geen gewonden bij ontsnapping biogas, Ecoson neemt indien nodig nieuwe maatregelen

17 november 2015 om 15:20
nl
Er is niemand gewond geraakt bij de ontsnapping van biogas, op 7 november bij Ecoson in Son. Verder is niet bekend hoeveel gas er vrij is gekomen. Directeur Sjors Beerendonk van de biofosfaatfabriek laat dit weten.
Geschreven door

Het was voor de tweede keer in ruim anderhalf jaar tijd dat bij het bedrijf het dak van een navergister was losgeschoten. Vervolgens ontsnapte een hoeveelheid biogas. Tijdens het voorval begin deze maand waren er twee medewerkers van Ecoson op het terrein. Vergistingsproces onder controleBeerendonk meldt verder dat het vergistingsproces ‘onder controle’ is. “Anders zouden we niet kunnen of mogen doorgaan. Als er op basis van onderzoek van een extern expert maatregelen noodzakelijk blijken, dan zullen we die implementeren”, aldus de Ecoson-directeur.
Ecoson had na een eerste ongeval, vorig jaar april, juist maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Dat incident werd op grond van Europese richtlijnen betiteld als een zwaar ongeval. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid was het veroorzaakt door een niet goed doordachte voorbereiding.
Zeer licht ontvlambaarBij de biofosfaatfabriek in Son wordt door vergisting van restproducten uit de landbouw en de voedingsindustrie biogas geproduceerd. Biogas is zeer licht ontvlambaar. Mensen kunnen bij blootstelling irritatie oplopen aan neus, keel en ogen.
Door een te hoog oplopende druk in een navergister kwam vorig jaar april het dak los en kon gedurende een periode van bijna veertien uur 36 ton biogas ontsnappen. Niemand raakte gewond. Dit voorval kwam tot de publicatie van het onderzoeksrapport niet in de publiciteit. Het tweede incident  is bij Omroep Brabant onder de aandacht gekomen na een mailwisseling met de gemeente Son en Breugel. In beide gevallen heeft Ecoson bij de gemeente melding gemaakt van een ‘ongewoon voorval’.
'Schuimvorming en verstopping'De provincie Noord-Brabant laat desgevraagd weten dat in het meest recente geval in één van de navergisters schuimvorming was opgetreden. Hierdoor zijn vermoedelijk de overdrukbeveiligingen en ontluchtingsventielen (deels) verstopt geraakt. Ondertussen nam de druk in de installatie zo toe dat het dak, net als in april vorig jaar, loskwam, waarna ook nu weer biogas ontsnapte.
De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant is op verzoek van de provincie bezig met een onderzoek. Ecoson moet ook uitzoeken wat er is gebeurd en zal hierover moeten rapporteren.
Extra beveiligingenNa het vorige incident nam het bedrijf maatregelen om herhaling te voorkomen. De provincie heeft hiermee ingestemd. Het ging onder meer om extra beveiligingen en een extra motorgestuurd ontluchtingsventiel.
Bij Ecoson wordt driemaal per jaar het naleven van de omgevingsvergunningen gecontroleerd. Bovendien vindt er jaarlijks een meerdaagse inspectie plaats door onder meer de Veiligheidsregio, Waterschap De Dommel en de Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.