Video

Organisatie Dakar Rally belde boos naar Gerard de Rooy: 'Maar ze begrijpen mijn kritiek wel'

18 november 2015 om 12:12
nl
De organisatie van de Dakar Rally heeft na kritiek van Gerard de Rooy op het parcours van de komende rally contact opgenomen met de vrachtwagencoureur uit Son. In een aantal telefoongesprekken met wedstrijdleider Marc Coma zijn de plooien inmiddels gladgestreken.
Geschreven door

Gerard de Rooy uitte eind augustus forse kritiek op de Franse organisator ASO, omdat er in zijn ogen te weinig duinen zijn opgenomen in de komende editie. Het evenement zou zo minder zwaar en dus voor vrachtwagens niet meer aantrekkelijk zijn. "Ze waren redelijk boos op me, omdat ik iedereen meetrok", zegt de oud-winnaar van de rally. "Ze hebben wel een aantal keer gebeld vanuit Frankrijk. Maar ja, ze moeten wel met wat leuks komen."
Coma belde De RooyDe Dakar Rally wordt in 2016 vooral verreden in Argentinië, nadat etappes in Peru en Chili, waar veel duinen liggen, werden geschrapt vanwege verwacht natuurgeweld door El Niño in januari. Eerder al werd bekend dat vanwege overstromingen ook de woestijn van Chili niet in het routeschema van de volgende Dakar wordt opgenomen.
Volgens De Rooy toonde wedstrijdleider Marc Coma ook begrip voor zijn standpunt: "Hij is zelf coureur en pas dit jaar van de motor gestapt. Hij weet wel waar we over praten. Ik denk dat Coma er wat van gaat maken, met lange en zware dagen. Ik heb er een goed gevoel over. Maar hij moet wel rekening met ons gaan houden. Ik heb geen zin in een soort autorally. Dan kan het Dakar heten, maar ik wil ook lol hebben. Als ik en een paar anderen naar een alternatief gaan, krijgt de ASO het zwaar. Dan zijn ze zo vijfentwintig vrachtwagens kwijt."
Argentijn zonder rijbewijs In veel Brabantse werkplaatsen ruikt het deze week nog naar zweet en afgewerkte motorolie. Er wordt momenteel nog druk gesleuteld, omdat alle voertuigen woensdag en donderdag vanuit het Franse Le Havre op transport naar Zuid-Amerika gaan. Gerard de Rooy zet de vijf wedstrijdtrucks met een tevreden gevoel op het schip: "We hebben het beste team dat we ooit hebben gehad. Het doel was om de coureurs Loprais en Ton van Genugten bij het team te halen en dat is gelukt. En nu zit er ook een Argentijn bij. Die had nog nooit in een vrachtwagen gereden, maar dat is echt een natuurtalent."
Die Argentijn is Federico Villagra, een autocoureur die graag eens de Dakar Rally in een truck wilde rijden. "Dat was zijn wens. Hij is nu zijn rijbewijs aan het halen." Villagra reed voor het team al wel in Marokko. De Rooy: "Toen had hij dus nog geen rijbewijs. Maar dat kan daar wel, haha." Het ging wonderwel erg goed, de Argentijn reed slechts een fractie langzamer dan kopmannen De Rooy en Loprais. "Wat ik zeg, een natuurtalent. Bovendien is Argentinië zijn achtertuin, hij kan ons veel informatie geven", aldus de voorman van de formatie.
Stacey en Versluis: 'Willen op het podium'Het team krijgt uit eigen land vooral concurrentie van Peter Versluis uit Werkendam en Hans Stacey uit Best, die een paar kilometer verderop aan de trucks sleutelen. De afgelopen jaren was Stacey nog teamgenoot van De Rooy, dit jaar is hij overgestapt naar het VEKA-team van Versluis. Beide coureurs hopen in de MAN op het podium te eindigen.
Voor hetzelfde team won Stacey in 2007 al de Dakar Rally. "Er komt wel veel boven ja, dat was echt een machtig mooie tijd. Ik wil echt alles doen om weer zo goed mogelijk voor de dag te komen. Als er één haar op mijn hoofd denkt dat ik niet kan winnen, dan zou ik niet de energie op kunnen brengen om morgenvroeg om half zeven weer in de sportschool te staan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.