Jong Oranje verliest ondanks doelpunten van Vincent Janssen van Jong Slowakije

17 november 2015 om 21:24 • Aangepast 21 november 2020 om 14:41
Jong Oranje heeft dinsdagavond in het EK-kwalificatietoernooi een pijnlijke nederlaag geïncasseerd tegen Jong Slowakije. De ploeg van bondscoach Fred Grim verspeelde in Myjava na de rust een voorsprong van 0-2. Het werd 4-2. De Nederlandse ploeg had door twee treffers van Ossenaar Vincent Janssen (AZ) in de eerste helft de leiding genomen.

Door de onnodige verliespartij moet Jong Oranje in groep acht de koppositie aan Jong Slowakije afstaan. De ploeg van Grim bleef op negen punten staan, uit vijf duels. De Slowaken belandden eveneens op negen punten, uit vier wedstrijden. De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. De beste vier nummers twee strijden in de play-offs om twee tickets.

Jong Oranje wilde in het kleine stadion in Myjava revanche nemen voor de kansloze nederlaag in de Nijmeegse Goffert tegen Slowakije (1-3). Dat was geen simpele opgave, ook omdat bondscoach Grim werd geconfronteerd met afmeldingen van Rick Karsdorp, Sven van Beek, Wesley Hoedt en Daley Sinkgraven.
Gretig Jong OranjeHet gretige Jong Oranje was voor rust sterker dan Jong Slowakije. Tonny Vilhena, Ricardo Kishna en PSV'er Jorrit Hendrix wisten in kansrijke positie niet te scoren. Doelman Mickey van der Hart reageerde sterk op een inzet van Albert Rusnák, de middenvelder van FC Groningen. Dankzij Janssen ging Jong Oranje met een fraaie voorsprong van 2-0 de rust in.
Janssen verlengde in de zestiende minuut eerst een schot van Hendrix doeltreffend. Hij schoot zeven minuten later volgens de scheidsrechter raak via de onderkant van de lat. Die beslissing was op z'n minst dubieus te noemen na bestudering van televisiebeelden.
Grote kansNa de pauze had de thuisploeg een groot overwicht. Via treffers van Jaroslav Mihalik en Rusnák kwam Jong Slowakije langszij. Invaller Joris van Overeem, voor Hendrix, liet in de 81e minuut nog een grote kans liggen namens Jong Oranje, dat daarna door treffers van Martin Chrien en Adam Zrelak (strafschop) als treurende verliezer het veld afstapte.