Video

Tilburg herdenkt aanslagen Parijs, terwijl terreur dreigt in Hannover en bommen vallen op Raqqa

17 november 2015 om 23:55 • Aangepast 21 november 2020 om 14:41
nl
Het was een bizarre dinsdagavond. Vanwege terreurdreiging werd in Hannover het stadion ontruimd waar Nederland en Duitsland zouden voetballen. Frankrijk bombardeerde de Syrische stad Raqqa. In Tilburg was het stil. Daar kwam een grote groep mensen samen om te laten zien dat ze terreur verafschuwen. "Het is fijn om samen te zijn, daar word je minder bang van."
Profielfoto van
Geschreven door

Zo'n tweehonderd mensen kwamen samen in het gemeentehuis in Tilburg. Een jongetje van een jaar of zeven zei: "Mensen zijn hun vrienden en familie verloren in Parijs. Dat vinden wij allemaal niet prettig. Daarom zijn we hier naartoe gekomen om even een oplossing te bedenken."
ZIE OOK: Wedstrijd Duitsland - Nederland afgelast door concrete dreiging rond stadion in Hannover
Elkaar nodigDe 'oplossing' die bedacht werd, is verbroedering. Of zoals de Tilburgse burgemeester Noordanus zei: "We zijn hier met verdriet en boosheid. Maar ook met betrokkenheid. Bij de mensen daar, maar ook met elkaar. Zoals we hier samen zijn, omdat we weten dat we elkaar nodig hebben."

Wachten op privacy instellingen...

En dat leken de aanwezigen inderdaad te voelen. Jong, oud, mensen met allerlei verschillende culturele en religieuze achtergronden luisterden samen naar toespraken en zongen mee met Brabant. Noordanus: "Dat lied is wel toepasselijk. Want Parijs en Beiroet gaan ook over Brabant. Over onze manier van leven en hoe wij met elkaar om willen gaan."
Met elkaar praten"Ik ben ook moslim. Maar wij willen helemaal niet dat zulke vreselijke dingen gebeuren", aldus een vrouw. "Je voelt je zo machteloos", zei iemand anders.

Wachten op privacy instellingen...

Na de bijeenkomst werden bloemen en kaarsjes gelegd bij de trappen van het Tilburgse stadhuis. Een man blikte terug op de avond. "Heel fijn. En goed dat er gezegd wordt dat we gewoon eens met elkaar moeten praten af en toe."
Geen bommen nodigOndertussen was het onrustig in Raqqa. En in Hannover, waar sprake was van een bomdreiging. Een dame in Tilburg reageerde gelaten. "Ik kijk er niet van op. Maar het is wel erg. Ik kan er niet bij dat er mensen zijn die naar een stadion gaan om andere mensen angst en schrik aan te jagen. Je kan toch veel beter op een respectvolle manier voor je mening uitkomen. Dan heb je geen bommen nodig om gehoord te worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.