Defensiemedewerker verdacht van betrokkenheid moord Rudi Schouten (28), verdachte lid van Satudarah

19 november 2015 om 07:50
nl
Gianiro S., één van de vijf Satudarah-leden die worden verdacht van de moord op Rudi Schouten, werkt al jaren als militair bij Defensie en de Marechaussee. Dat blijkt uit betrouwbare informatie van Omroep Brabant, die is bevestigd door Satudarah-voorman Guus Pronk en clubadvocaat Erik Thomas. Het Ministerie van Defensie wil na lang beraad inhoudelijk niet reageren omdat ‘dat zou indruisen tegen de vereisten van personele veiligheid’.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat er
vijf mannen zijn aangemerkt als verdachte van betrokkenheid bij de moord op Rudi Schouten.
Eén van hen is Gianiro S., bevestigt Pronk. Hij was onder meer gestationeerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Op dit moment wacht de verdachte het proces in vrijheid af. “Hij werd na een aantal dagen alweer vrijgelaten. De verdenking was dus blijkbaar onvoldoende”, reageert Erik Thomas.
'Alles voor ons vaderland'Dat S. bij Defensie mocht werken en een zogenoemde Verklaring van Geen Bezwaar ontving, heeft te maken met de huidige status van Satudarah. De motorclub staat op het ogenblik niet als een criminele organisatie te boek, hoe graag het Openbaar Ministerie dat ook zou willen.
Zolang Satudarah niet wordt bestempeld als criminele groep, is Defensie niet bevoegd om leden op grond daarvan te ontslaan. “Defensie heeft daar in het verleden dan ook vaak problemen mee gehad”, herinnert Satudarah-captain Pronk zich. “Voor Satudarah is het geen enkel punt dat leden bij Defensie willen werken. Alles voor ons vaderland.”
ZIE OOK: 'Motorbendes dekmantel georganiseerde misdaad', politietopman kondigt nieuwe acties aan
Worsteling bij DefensieIn de gevallen dat bekend is dat een Defensie-medewerker lid is van een outlaw motorclub, waarvan bekend is dat leden structureel crimineel gedrag vertonen, wordt de medewerker hierop aangesproken, legt een defensiewoordvoerder uit. “Tijdens dit gesprek worden de eventuele consequenties van het lidmaatschap geschetst, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval en de aard van de functie.”
Defensie worstelt al jaren met medewerkers die lid zijn van outlaw motorclubs, zoals Satudarah of No Surrender. Het liefst ziet de krijgsmacht dat militairen hun lidmaatschap van criminele motorbendes opgeven en zich volledig op Defensie concentreren.
ZIE OOK: Ook OM en politie melden verschuiving topcriminelen van Randstad naar Zuiden
'Het ligt nogal gevoelig'Defensiepecialist en militair historicus Christ Klep vindt het ‘zeer onwenselijk’ dat leden van outlaw motorclubs in dienst kunnen treden bij de overheid. “Een motorclub als Satudarah wordt, hoe je het nu wendt of keert, regelmatig gelinkt aan criminaliteit. Je krijgt behoorlijk de schijn tegen als je als Satudarah-lid bij Defensie gaat werken. Het ligt nogal gevoelig.”
Volgens Satudarah-leider Pronk is de zaak behoorlijk overtrokken. “Gianiro is een prima en relaxte jongen die, voor zover ik weet, zich nooit in het criminele circuit heeft begeven. Dat justitie hem niet langer vast kan houden vanwege die moord, zegt geloof ik ook meer dan genoeg. Ik bewonder het alleen maar dat hij zich wil inzetten voor ons land.”
ZIE OOK: Brabantse burgemeesters bedreigd, drugscriminelen krijgen overhand in Brabant
Dalende cijfersHet aantal leden van omstreden motorclubs dat in overheidsdienst werkt daalt gestaag, bleek uit een studie vorig jaar. Waren het er in 2012 nog 61, bij de laatste meting in de zomer van 2015 waren het er nog 43. Het aantal daalt doordat ze of ontslag krijgen, of zelf eieren voor hun geld kiezen en het lidmaatschap beëindigen.
Er zijn richtlijnen ontwikkeld over hoe om te gaan met de leden die een overheid in dienst heeft: indringende gesprekken, dienstopdrachten en disciplinaire maatregelen. Maar als het aan VVD en PvdA ligt, mogen leden van omstreden motorclubs niet langer meer bij politie, justitie en defensie werken.
De partijen baseren zich op de laatste politiecijfers waaruit blijkt dat tachtig procent van de leden van omstreden motorclubs een strafblad heeft. Bijna dertig procent van de bij de politie bekende 'outlawbikers' staan te boek als veelplegers. Zij hebben meer dan tien veroordelingen op hun naam staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.