Buurthuis Geeren-Noord in Breda moet blijven: 'Anders krijg je hier kwajongens'

18 november 2015 om 21:10
nl
"Wij willen buurthuis! Wij willen buurthuis!", klinkt er over de markt in Breda.De boodschap van de bewoners uit de Bredase wijk Geeren-Noord is duidelijk; het buurthuis moet blijven. Vanaf volgend jaar is er geen subsidie meer beschikbaar en zal het buurthuis vanaf juni zijn deuren moeten sluiten.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Maar daar hebben de buurtbewoners geen boodschap aan en dus protesteerden ze woensdagavond met zijn allen op de markt in Breda. Volgens de buurtbewoners is het buurthuis een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk. "Hier maken we een praatje met z'n allen en ontmoeten we elkaar", vertelt een buurtbewoonster die al van kleins af aan in het centrum komt. "Doordat we elkaar hier ontmoeten, leven we in de wijk niet naast elkaar maar mét elkaar."
En dat leven mét elkaar is heel belangrijk in deze tijd en met de aanslagen van Parijs nog vers in het geheugen. Dat vindt ook de voorzitter van het buurthuis Assadin Mejout. "De wijk Geeren-Noord heeft een buurthuis nodig anders gaan er veel dingen ontsporen", vertelt hij. De bezoekers van het buurthuis proberen de jongeren binnen boord te houden door met ze te blijven praten vertelt de voorzitter. Door gebruik te maken van de netwerken van de bezoekers worden de jongeren bijvoorbeeld aan stageplekken geholpen.  
SyriëgangersMaar dat is niet alles. Sinds anderhalf jaar zijn 'drie wijzen heren', zoals Mejout ze noemt, bezig om de radicalisering van jongeren en criminaliteit in de wijk Geeren-Noord tegen te gaan. Met succes. Twee jongeren uit de wijk hadden namelijk de plannen om af te reizen naar Syrië maar door het werk van deze mannen, werd er van de plannen afgezien. Het is een gevoelig onderwerp in de wijk.
Veel verenigingenHet buurthuis is niet alleen een plek waar de buurtbewoners samen een biertje drinken en bijkletsen. Ook veel verenigingen weten de weg naar Geeren-Noord te vinden. Negentien biljartverenigingen komen er biljarten. "Zo blijven we een beetje vanachter de geraniums", vertelt één van de biljarters al leunend op zijn keu. De, vaak oudere, biljarters hebben geen idee waar ze heen moeten als het buurthuis moet sluiten.
Steun van de SPEr wordt niet alleen geprotesteerd in Breda. Voorzitter Assadin Mejout sprak woensdagavond de commissie Maatschappelijke zaken toe in het stadhuis. De sluiting van het buurthuis kwam hier woensdagavond ter sprake door een brief van de SP. "Wij zijn een beetje hun gids in het politieke veld", vertelt de fractievoorzitter van de SP in Breda, Bas Maes. De SP vindt dat het buurthuis in Geeren-Noord een schoolvoorbeeld is van een bruisende ontmoetingsplek in een sociaal maatschappelijk zwakke wijk. Zonder het buurthuis zal, volgens de SP, de sociale controle en de preventieve werking die daar vanuit gaat, komen te vervallen. De partij vindt dat de maatschappelijke en economische effecten hiervan niet onderschat moeten worden.
Wethouder Paul de Beer van Vastgoedbeheer vertelde woensdagavond dat het besluit in principe vast staat. Hij hoorde de protesten van de buurtbewoners aan maar laat weten dat het aan de gemeenteraad is om te beslissen over deze kwestie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.