Veroordeelde The Grass Company-oprichter Van Laarhoven gaat in hoger beroep tegen 103 jaar celstraf

19 november 2015 om 09:17
Oprichter van The Grass Company Johan van Laarhoven gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de Thaise rechtbank. De Tilburger werd vorige week veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar. Hij moet twintig jaar van zijn straf uitzitten. “Met deze uitspraak lopen ook Amerikanen het risico in een Thaise cel te belanden”, zegt advocaat Sidney Smeets van Spong Advocaten vanuit Bangkok (Thailand).
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Van Laarhoven werd vorige week door de rechtbank in Bangkok veroordeeld voor witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. Zijn vrouw kreeg twaalf jaar cel voor medeplichtigheid.
'Gedoogbeleid genegeerd'“De rechtbank stelt dat het geld afkomstig is van een misdrijf, omdat de verkoop van cannabis in Thailand verboden is”, stelt Smeets. “De Thaise rechter negeert daarmee het Nederlandse gedoogbeleid.”
ZIE OOK: Broer Johan van Laarhoven reageert geschokt op veroordeling: ‘Dit is de doodstraf’
De uitspraak van de Thai heeft volgens Smeets vergaande gevolgen voor andere coffeeshophouders. “Als dit vonnis stand houdt, dan lopen alle Nederlandse coffeeshopeigenaren risico’s.” Dat geldt ook voor ondernemers uit andere landen waar softdrugs wordt verkocht, zoals de Verenigde Staten, Uruguay en Spanje.
In strijd met rechtHet vonnis is in strijd met het internationale recht in Thailand, zegt advocaat Gerard Spong. “Thailand plaatst zich hiermee buiten de internationale rechtsorde.” Volgens de advocaten legt dit een bom onder alles dat in andere landen wel kan, maar in Thailand is verboden. “Artsen die abortus of euthanasie plegen, eigenaren van seksshops, maar ook prostituees”, spreekt Smeets felle taal.
ZIE OOK: 'Onze kinderen weten niet dat papa en mama in een Thaise cel zitten', brieven uit de hel van Bangkok
In Nederland is Van Laarhoven nooit veroordeeld. De Tilburger begon 35 jaar geleden The Grass Company in zijn woonplaats. Na zijn pensioen verhuisde hij naar Thailand, waar hij vorig jaar naar aanleiding van een verzoek van weldegelijk het Nederlandse Openbaar Ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij ruim een jaar vast.
'Volstrekt begrijpelijke uitspraak'De hoofdofficier van justitie in Breda Charles van der Voort noemt het vonnis in deze zaak ‘een volstrekt begrijpelijke’ uitspraak. "Elk land heeft zijn eigen strafrechtelijke regels en merites en of die in dit geval een te zware straf hebben opgeleverd, daar wil ik me niet over uitlaten", aldus Van der Voort.
De hoofdaanklager zegt blij te zijn met de samenwerking met de Thaise collega’s.[YouTube:body:https://youtu.be/8FyJLrNNF6Q][Tweet:body:https://twitter.com/advocaatsmeets/status/666949076819304448][Tweet:body:https://twitter.com/advocaatsmeets/status/666573274147454976]

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...