‘Aan schandpaal genageld’, van brute moord verdachte Defensiemedewerker 'verdient meer respect'

19 november 2015 om 15:50
nl
Het is zeker niet wenselijk dat leden van omstreden motorclubs werkzaam zijn voor overheidsdiensten. Dat is de reactie van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) op het nieuws dat een van moord verdacht Satudarah-lid al jaren in dienst is bij Defensie en de Marechaussee op Schiphol. “Een club als Satudarah heeft de reputatie van een criminele motorclub die regelmatig in een kwaad daglicht staat. We zien liever niet dat leden van dergelijke organisaties een vertrouwensfunctie vervullen.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Uit betrouwbare informatie van Omroep Brabant blijkt dat Defensiemedewerker Gianiro S. in verband wordt gebracht met de barbaarse moord op Rudi Schouten op de parkeerplaats aan de Cypresstraat in Breda, eerder dit jaar. Hij werd opgepakt bij een grote politieactie in West-Brabant, maar drie dagen later alweer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.
'Geen criminelen in organisaties'Clubadvocaat Erik Thomas begrijpt dat Omroep Brabant en later ook landelijke media aandacht besteden aan deze ontwikkeling, maar vindt eigenlijk dat S. op deze manier onterecht aan de schandpaal wordt genageld. “Hij heeft geen strafblad en werd na een paar dagen alweer vrijgelaten. Wat zegt dat nu precies? Justitie heeft kennelijk nul aanwijzingen dat hij iets met die moord te maken heeft.”
Of S. nu wel of niet betrokken is bij de moord op Schouten, heeft het imago van Defensie een flinke deuk opgelopen, meldt Van Dijk. “Het is zeker niet fraai en het straalt niet goed uit dat een medewerker met deze vertrouwensfunctie hiermee in verband wordt gebracht. Er moet een stevig gesprek gevoerd worden. Je wilt immers geen criminelen in je organisatie.”
ZIE OOK: 'Motorbendes dekmantel georganiseerde misdaad', politietopman kondigt nieuwe acties aan
Niet op stoel van rechterOp het moment staat Satudarah niet als een criminele organisatie te boek, hoe graag justitie dat ook zou willen. Daarom kan Defensie S. op grond daarvan niet ontslaan. “De SP pleit voor zo min mogelijk leden van omstreden motorclubs bij de overheid. We gaan niet op de stoel van de rechter zitten en dus niet oordelen of Satudarah een criminele club is of niet. Dat is aan justitie en politie. Al wordt het wel tijd dat er conclusies worden getrokken.”
Er zijn de laatste tijd in de Tweede Kamer regelmatig debatten gevoerd over de Verklaring van Geen Bezwaar: het veiligheidsonderzoek dat bij een sollicitatieprocedure voor een vertrouwensfunctie hoort. “Er zijn zo nu en dan eens incidenten geweest. Voorlopig zien wij dit niet als aanleiding om het debat opnieuw aan te wakkeren”, bevestigt Van Dijk.
ZIE OOK: Ook OM en politie melden verschuiving topcriminelen van Randstad naar Zuiden
'Weer een andere discussie'Bij D66 zien ze niet dat het bij Defensie schort aan een goede screening. “Satudarah is geen verboden motorclub, iemand die lid is van deze motorclub overtreedt dan geen wetten, ook een militair niet. De vraag is dan ook niet of Defensie goed screent, maar of een dergelijke motorclub wel of niet verboden moet worden. Dat is weer een andere discussie.”
De VVD wil voorlopig geen mededelingen doen over de Defensiemedewerker. Ze zeggen de uitkomst van de rechtszaak tegen de Satudarah-verdachten bij te houden. Ook bij kennisinstituut Clingendael is het nieuws rondom de Defensiemedewerker ‘uiteraard’ niet ontgaan. Defensiespecialisten die daar werkzaam zijn kunnen inhoudelijk niet reageren op de onthullingen, maar volgen de zaak wel met grote belangstelling.
ZIE OOK: Brabantse burgemeesters bedreigd, drugscriminelen krijgen overhand in Brabant
'Voor ons in het leger'Clubadvocaat Thomas zegt tot slot te doen te hebben met S. “Deze man zit voor ons allemaal in het leger. Het is gek dat hij overdag zijn uniform aantrekt en als held wordt gezien, en ’s avonds wanneer hij zijn clubhesje aantrekt hij als crimineel wordt afgeschilderd. Een beetje respect is wel op z’n plaats.”
Reacties van andere politici en Defensiespecialisten volgen later op de dag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.