Monique Broekman uit Den Bosch al weken oog in oog met koning Willem-Alexander - Omroep Brabant

Monique Broekman uit Den Bosch al weken oog in oog met koning Willem-Alexander

19 november 2015 om 14:06
nl
De Bossche kunstenaar Monique Broekman werkt al maanden aan een portret van koning Willem-Alexander. "Een eervolle opdracht", noemt ze het zelf. Het schilderij is bestemd voor de Oranjegalerij in het stadhuis van Den Bosch, waar portretten hangen van alle Nederlandse koningen.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

"We kijken elkaar de hele dag in de ogen!" Monique staat met een penseel in de hand voor het bijna manshoge schilderij dat al een flink eind op streek is. Ze heeft Willem-Alexander afgebeeld als een echte koning: statig in een net pak met onderscheidingen en het oranje-blauwe grootlint van de Orde van Oranje-Nassau.
NotenhoutDe Bossche kunstenares heeft van het portret een groot project gemaakt. Ze schildert op een groot paneel van notenhout dat net als de lijst speciaal voor dit portret is gemaakt.
In de ovalen lijst om de koning schilderde ze verwijzingen naar de stad Den Bosch. De draak natuurlijk maar ook de gevel van het Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat en een klein stukje uit een schilderij van Jeroen Bosch.
Maxima-blauw En zelfs Máxima komt in het schilderij terug. Ze staat er niet op afgebeeld maar de blauwe kleur van de achtergrond is een verwijzing naar de jurk die ze droeg tijdens de kroning van Willem-Alexander.
Het schilderij is nog niet af. Vooral aan het gezicht moet nog veel gebeuren. Maar Monique Broekman denkt dat ze halverwege januari klaar is.
Tot dan is haar werk te volgen op internet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.