Video

Marathonloopster ‘Chero’ hoopt op top 5 tijdens Warandeloop: ‘Durfde eerst geen cross te lopen'

19 november 2015 om 16:38
nl
Atlete Elizeba Cherono uit Roosendaal mag zich bijna Nederlandse noemen. De Keniaanse hardloopster krijgt over een paar weken haar Nederlandse nationaliteit. Dat betekent dat ze komend weekend tijdens de Warandeloop in Tilburg nog onder de vertrouwde Keniaanse vlag loopt.
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

Ruim drie jaar geleden sprak Omroep Brabant voor het eerst met Cherono. Ze was toen net vijf maanden in Nederland. Ze was de taal niet machtig en moest ook wennen aan de koude winters.
Waren tegen kouSindsdien is er veel veranderd in het leven van de Keniaanse atlete. Om te beginnen woont ze niet meer in Sprundel, maar in Roosendaal. Daar woont ze samen met haar vriend Menno Franken.
Daarnaast gaan de winters haar ook wat makkelijker af. "Ik woon hier bijna vier jaar dus ik ben een beetje gewend aan de kou", zegt Cherono lachend.
Chero, zoals haar bijnaam luidt, weet inmiddels ook hoe ze zich tegen de kou moet beschermen. "Dikke sokken, muts, handschoenen en goed met vaseline insmeren."
Nooit gecrosstUiteraard is ze inmiddels ook de Nederlandse taal machtig. Haar spreektempo is in sync met haar looptempo. En dat wil wel wat zeggen, want afgelopen jaren verbrak ze het ene na het andere pr.
Tijdens de Singelloop in Breda liep ze de halve marathon in één uur, tien minuten en tien seconden. Daarmee is ze meteen een titelkandidaat op het EK halve marathon in Amsterdam volgend jaar.
Maar eerst zondag nog, de Warandeloop in Tilburg. Cherono loopt voor het eerst in haar leven een cross. En dat is in alle opzichten even wennen. "Nee, dat durf ik niet. Ik ga nooit een cross lopen!", was aanvankelijk haar reactie toen haar coach de vraag voorlegde of ze mee wilde doen aan een crossloop.
Uit comfortzoneCherono is vooral van de lange afstanden. Hoe langer, hoe beter. Voor de korte afstanden komt ze snelheid tekort. Bovendien is ze gewend om op de weg te lopen. De cross wordt in bossen gelopen.
Toch wilde haar coach een andere discipline aan haar loopprogramma toevoegen. "Als je in je comfortzone blijft, word je nooit een goede atlete. Dus je moet ook nieuwe dingen proberen en dat is crossen", aldus de atlete uit Roosendaal.
Vooral de zachte ondergrond en het springen over boomstronken vond Cherono in het begin moeilijk. Maar ook dat heeft ze inmiddels aardig onder de knie. Sifan Hassan is komende zondag de absolute topfavoriet voor de eindzege bij de vrouwen. Chero verwacht kort na haar te eindigen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.