'Straatdealers zijn weg!' Eindhoven euforisch over toelaten toeristen in coffeeshops

19 november 2015 om 17:50
nl
'De drugsdealers zijn weg!' Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven gebruikt in een brief aan de gemeenteraad een uitroepteken om zijn vreugde kracht bij te zetten. De gemeente staat sinds juli weer toeristen toe in plaatselijke coffeeshops. Er zijn louter positieve ervaringen, staat in een tussentijds rapport.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Eindhoven probeert al lang een eigen koers te varen als het gaat om bestrijding van drugscriminaliteit. Volgens de gemeente was de maatregel  van de landelijke overheid om alleen eigen inwoners toe te laten in een coffeeshop niet te handhaven. Overal doken drugsdealers op om toeristen van soft- en harddrugs te voorzien.
Waarnemingen van wijkagentenDaarom besloot Eindhoven een half jaar lang weer mensen van buiten de stad toe te laten in coffeeshops. Het tussentijdse evaluatie-rapport is juichend. De gemeente baseert zich vooral op waarnemingen van wijkagenten en buurtregisseurs want aan het officiële registratie-systeem van de politie had de gemeente niet veel.
In dat systeem wordt wel overlast rondom coffeeshops geregistreerd maar je kunt niet zien of dat door softdrugs, harddrugs of alcohol komt.  "We kunnen deze incidentcode niet gebruiken", staat in het rapport. Die registratie is de afgelopen maanden nog onbetrouwbaarder geworden door cao-acties door de politie.
Daarom baseert de gemeente zich op de oren en ogen op straat: de wijkagenten en de buurtcoördinatoren. En die zijn zeker: het gaat goed. Sinds toeristen weer worden toegelaten in de coffeeshops zijn de drugsdealers verdwenen en tot op de dag van vandaag ook niet meer teruggekeerd. "Onze vrees, dat straatdealers met andere drugs dan alleen cannabis het straatbeeld blijven bepalen, is gelukkig niet uitgekomen. De straatdealers zijn weg!", aldus staat in de brief  aan de gemeenteraad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.