Video

Utrechtse schilder maakt mooiste Van Gogh-schilderij: een kale boom

19 november 2015 om 19:57
nl
De Utrechtse kunstenaar Anutosh heeft vanmiddag in Breda de 'Van Gogh Schilderwedstrijd' gewonnen. Hij kreeg de eerste prijs voor een groot schilderij met een precies geschilderde kale boom tegen een donkere achtergrond. Er deden bijna zevenhonderd schilders mee aan de wedstrijd.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Volgens Rebecca Nelemans verdiende dit werk de eerste prijs omdat Anutosh geen werk van Van Gogh heeft nageschilderd maar omdat het hem goed gelukt is als een Van Gogh naar de natuur te kijken. Het werk doet ook denken aan de soms simpel ogende Japanse kunst waar Van Gogh een groot liefhebber van was.
Beroeps en amateurs De Van Gogh Schilderwedstrijd is een initiatief van het Nationaal Kunstplatform in Raamsdonksveer. Voor de wedstrijd werden meer dan duizend schilderijen ingestuurd door amateurs en beroepskunstenaars. De jury reikte donderdagmiddag vijftien prijzen uit; ook zijn er 125 werken uitgekozen voor de tentoonstelling '125 Variaties op Van Gogh' die donderdagmiddag in Breda werd geopend.
Hannie uit BoxtelDe derde prijs ging vanmiddag naar de Brabantse Hannie van Wanrooij uit Boxtel. Zij maakte het portret 'If Vincent was here...' waarop Vincent van Gogh een tatoeage heeft én een mobiele telefoon.
De winnaar Anutosh is een professionele kunstenaar. Hij woonde in Japan en bestudeerde daar de traditionele schildertechnieken. Als prijswinnaar mag hij ook een poosje als 'artist-in-residence' aan de slag in de kosterswoning in Zundert die beheerd wordt door het Van Goghcentrum.
De 125 besteDe expositie met de 125 uitgekozen werken in het Breda's Museum duurt tot en met 24 januari.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.