Video

100-jarige opa Frans krijgt eigen bank in centrum Maarheeze: 'Mooi! Maar wel een beetje hard'

19 november 2015 om 22:03
nl
Een kussentje was voor Frans Valkenburg uit Maarheeze geen overbodige luxe geweest. Maar de kersverse 100-jarige is toch verguld met de bank die hij donderdag voor zijn verjaardag kreeg. De sofa staat bij een drukke kruising in het dorp, vlakbij het huis van Frans. Zijn familie maakte het bijzondere cadeau. In mozaïek is op de bank te zien hoe Frans, in vervlogen tijden, zijn koeien melkt.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

De familie van 'opa Frans' is een muzikale. Eens in de zoveel tijd vormen de familieleden een gelegenheidsfanfare. En natuurlijk doen ze dat ook als opa 100 jaar wordt.
Terwijl 'Lang zal hij leven' door de straten van Maarheeze schalt, pakt opa het grote cadeau uit dat buiten op straat staat. Hij wordt een handje geholpen door burgemeester Marga Vermue. Even later zitten ze samen op de bank. Het huis van Frans staat erop, de vlag van Brabant en het familiewapen.
Niet te veel vettigheidFrans doet nog aan zwemmen, gymen, kegelen en koersbal. Hij wil best wel vertellen hoe hij de zeer respectabele leeftijd van 100 jaar heeft bereikt. "Niet te veel eten. Niet te veel vettigheid." En af en toe een borrel: "Ja, die lust ik ook wel, ja."
Intussen kijkt de grote familie Valkenburg toe. Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, in totaal zijn ze met 48 mensen. Ook de kleintjes hebben meegeholpen om de 22.000 steentjes op  'Frenskes benkske' te plakken.
OntmoetingsplekBurgermeester Vermue is blij met het initiatief van de familie. Of ze hem ook zo hard vindt zitten? "Ik vind hem heerlijk zitten. Hij staat ook op een mooie plek. Als het in de zomer lekker weer is, kan dit een mooie ontmoetingsplek zijn."
De weergoden hebben de verjaardag van opa Frans duidelijk niet op de kalender staan. Want in de regen op die harde bank, dat is geen feestje. Dus wordt binnen verder gevierd dat opa 100 is geworden.
Date met burgemeesterMet de burgemeester heeft hij afgesproken dat ze op zijn 101ste verjaardag weer samen neerstrijken op de social sofa. Vermue: "Dan gaan we terugkijken op het afgelopen jaar."
En dan wil ze best een kussentje meenemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.