Video

Eindhovense protestzanger Armand (69) overleden: 'Voorbeeld nemen aan onverschrokken leven'

20 november 2015 om 18:30
nl
Protestzanger Armand is overleden. Dat meldt zijn platenmaatschappij. De Eindhovenaar is 69 jaar geworden. Armand lag twee dagen in het ziekenhuis vanwege een longontsteking. "Laat iedereen tot in de lengte der dagen genieten van zijn teksten en muziek."
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

De echte naam van Armand was Herman George van Loenhout. Hij was astmapatiënt. Artsen voorspelden dat hij de 20 niet zou halen. Daarom noemde Armand 'elke dag een bonus'. "Ik heb al 49 jaar extra gekregen, dus ik mag niet klagen", zei hij eerder dit jaar in Vrij Nederland. Hij is daarna ook niet meer bang geweest voor de dood. "Wat is nu helemaal het leven? Leven is elke morgen wakker worden. En je wordt veel vaker wel wakker dan niet wakker, want dat gebeurt maar één keer. Daar moet je je dus vooral niet te druk over maken", zei hij in Trouw.
Zijn grootste hit was 'Ben ik te min'. Daarmee stond hij veertien weken in de top veertig. Armand maakte deel uit van de hippiegeneratie. Hij was een fervent liefhebber van cannabis.[YouTube:body:http://youtu.be/UD-24X0EeIU]'Fijn ontiegelijk stoned te zijn' In juni bracht Armand nog een album uit met The Kik. Dat bevat nummers zoals 'Fuck The Blues' en teksten als 'Het is zo fijn om heerlijk ontiegelijk stoned te zijn'. [Tweet:body:https://twitter.com/janrot/status/667646586663649281]Het album heeft een serieuze ondertoon, vertelde de zanger in juli nog bij Omroep Brabant aan Hubert Mol. "Het nummer 'Fuck The Blues' gaat niet zozeer over het genre maar over je 'blue' voelen. Dat is belachelijk want we hebben het tegenwoordig té goed om de blues te hebben. Dat is meer van vroeger, toen de mensen nog honger hadden." The Kik reageert op Facebook verdrietig op het nieuws van zijn overlijden. "Rust zacht, lieve vriend."  [YouTube:body:https://youtu.be/sT5rorxzeC4]'Strijdvaardig'  De protestzanger schreef en componeerde in vijftig jaar tijd liefst elf solo-studioalbums en hij bracht tientallen singles uit. Tot enkele weken voor zijn overlijden schreef Armand nog nieuwe muziek.[Tweet:body:https://twitter.com/tommy06101977/status/667647448744075264]"Laat iedereen tot in den lengte der dagen genieten van zijn teksten en muziek", adviseert Armands platenmaatschappij Top-notch.  "Dat men af en toe eens een voorbeeld mag nemen aan Armand’s strijdvaardigheid en onverschrokken leven." [youtube:body:https://youtu.be/oqTxpoIXFDI]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.