1600 Brabanders ondanks veroordeling op vrije voeten

23 november 2015 om 11:36
nl
1600 mensen die in Brabant door de rechter een gevangenisstraf kregen opgelegd, lopen gewoon vrij rond. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. In sommige gevallen gaat het om mensen die jarenlang opgesloten zouden moeten worden.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Het zal je maar gebeuren. Word je in elkaar geslagen, wordt de dader opgepakt én veroordeeld, kun je hem toch gewoon tegen het lijf lopen in de supermarkt. "Dat is geen prettig gevoel", vertelt directeur Harry Crielaars van Slachtofferhulp Nederland. "Mensen worden hier heel boos over en heel wanhopig."
Speciale eenheidEen speciale eenheid van de politie en het Openbaar Ministerie is dagelijks actief op zoek naar 81 mensen die tot meer dan 120 dagen cel zijn veroordeeld. Soms in samenwerking met de autoriteiten in België en Duitsland.
Maar justitie en politie hebben simpelweg niet genoeg capaciteit om daarnaast ook de 1519 mensen op te sporen die korter dan 120 dagen gestraft zijn.
Tegen de lampToch heeft justitie goede hoop dat zelfs de veroordeelden waar ze niet actief naar op zoek zijn op een gegeven moment tóch in de cel belanden. Hoofdofficier van justitie Charles van der Voort: "Mensen lopen bijvoorbeeld tegen de lamp bij een alcoholcontrole of als ze met het vliegtuig willen reizen."
Een deel van deze 1600 veroordeelden is in de loop van het hoger beroep van de radar verdwenen. "En er zijn bijvoorbeeld ook mensen die op verlof gaan en nooit meer terugkeren", voegt Van der Voort hier aan toe. "Maar in alle gevallen geldt dat zij alsnog de straf moeten uitzitten die ze van de rechter opgelegd hebben gekregen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.