Lichaam Nicole van den Hurk precies 20 jaar geleden gevonden

22 november 2015 om 10:26
nl
Het is zondag precies twintig jaar geleden dat het lichaam van de toen 15-jarige Nicole van den Hurk uit Eindhoven werd gevonden in de bossen bij Mierlo. Ze was vermoedelijk verkracht en bleek daarna te zijn vermoord. De zaak houdt ook nu nog de gemoederen bezig.
Profielfoto van Yoeri Nijs
Geschreven door
Yoeri Nijs

Nicole verdween 6 oktober 1995. Ze fietste 's ochtends vanaf haar oma naar haar werk. Daar kwam ze nooit meer aan. Haar fiets werd gevonden in de Dommel. Voor de politie was dit een signaal dat er mogelijk sprake was van een misdrijf.
Grote zoekactieNog diezelfde maandag zette het televisieprogramma Deadline een grote zoekactie op touw. Daar deden ook speurhonden aan mee. Ondanks het uitkammen van een gebied rond het Wasvenpad, werd Nicole niet gevonden.
Het duurde nog bijna een maand voordat het lichaam van Nicole van den Hurk werd gevonden. In de bossen tussen Mierlo en Lierop vond een wandelaar het stoffelijk overschot, verborgen onder een berg snoeiafval. Nicole bleek ernstig te zijn toegetakeld.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=SjRFIX9Hu8A]
Stiefbroer en -vader opgepaktDe politie pakte in de maanden die volgden de stiefbroer en de stiefvader van Nicole op. Ze zaten allebei enkele dagen vast, maar kwamen daarna weer op vrije voeten. De stiefvader was bepaald niet blij met de actie en overwoog een aanklacht. Daar zag hij later van af.
En toen bleef het stil in de zaak, die muurvast leek te zitten. Het duurde tot 2011 toen er weer schot in het onderzoek kwam. Aanleiding was een internetbericht van de stiefbroer, Andy van den Hurk. Hij bekende dat hij Nicole om het leven had gebracht.
Lichaam opgegravenJustitie liet het lichaam van Nicole van den Hurk opgraven om uitsluitsel te krijgen in de zaak. Het stoffelijk overschot werd naar het Nederlands Forensisch Instituut gebracht en daar onderzocht. Uit dna-onderzoek, waarbij de allernieuwste technieken werden toegepast, bleek dat stiefbroer Andy waarschijnlijk niet de dader is.
Op 17 januari vorig jaar kwam er een doorbraak: de politie arresteerde een nieuwe verdachte vanwege de dood van Nicole. Het ging om een 46-jarige man uit Helmond, van wie het dna overeenkwam met dat van het onderzoek. Hij bleek een tbs'er en was eerder veroordeeld voor verkrachting en mishandeling.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=k4WNy71pP6U]
Jos de G.Tot op de dag van vandaag duurt de zaak tegen de verdachte, Jos de G., voort. Hij ontkent nog altijd stellig dat hij haar om het leven zou hebben gebracht. Ook twijfelen deskundigen aan de waarde van het gevonden dna-materiaal, dat sperma bleek.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=l6pxMrsqbEo]
Nieuwe getuigeIntussen heeft zich een nieuwe getuige bij de rechter gemeld. Dat leidde tot emotionele reacties bij nabestaanden. Zij hadden namelijk verwacht dat het onderzoek nagenoeg klaar was en dat justitie met een strafeis tegen De G. zou komen.
De rechtbank maakt op 4 december bekend hoe de zaak verdergaat.[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=Wyxv6_b4lpo]Lees alles over de moord op Nicole van den Hurk op onze speciale themapagina: www.omroepbrabant.nl/nicolevandenhurk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.