Video

Pastoor Jos Hermans uit Asten in afscheidspreek: 'Ik ben beschadigd'

22 november 2015 om 17:43
nl
"Ik heb 't gèr gedaon." Met die woorden nam Jos Hermans zondag afscheid als pastoor van de Franciscusparochie in Asten. Voor een volle kerk keek hij in zijn laatste preek nog een keer terug op de 'erfeniskwestie'. "Ze hebben me willen beschadigen. En dat is gelukt."
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Jos Hermans raakte in opspraak nadat hij tegen de regels van het bisdom in een erfenis van een overleden parochiaan had aangenomen. De familie stapte naar de rechter, maar Hermans gaf als verweer dat hij de erfenis als privépersoon had gekregen. De rechter oordeelde vorige week dat hij de erfenis mag houden.  
Jezus moest voor Pilatus verschijnenIn zijn afscheidspreek zei Jos Hermans dat hij beschadigd was door de eisers, die daarbij geholpen werden door de media. Hij trok de vergelijking met Jezus Christus die voor Pilatus moest verschijnen op grond van zijn koningschap. "Zo stond ik voor de rechter, die mij vroeg: bent u Adrianus Josephus Maria Hermans?"
Jos Hermans schetst zijn periode in Asten als een intensieve periode waarin hij als pastoor altijd voor iedereen klaar stond. "Ik heb kinderen gedoopt, uitvaarten mee voorbereid, opgeroepen tot samenkomsten. Ik was altijd bereikbaar, tot midden in de nacht."
'Hou op met die speculaties'Echter, wat ik nimmer heb gedaan is een ander geld afhandig gemaakt, bedreigd met zieleheil en ze daarvoor onder druk gezet en mishandeld." Hij noemt het schandelijk dat hij beschuldigd is van mishandeling van ouderen. "Hou op met die kwalijke speculaties. Zeg gewoon: je wilt mij zoveel beschadigen, wat inmiddels aardig gelukt is."
Jos Hermans was zeven jaar pastoor in Asten. Zijn opvolger Pieter Scheepers wordt pastoor van de nieuwe fusieparochie Asten-Someren. Jos Hermans begint in december als pastoor in het Gelderse Druten.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.