Video

‘Iedereen loopt verkeerd’, reizigers het spoor bijster in nieuwe spoortunnel Station Eindhoven

23 november 2015 om 15:13 • Aangepast 21 november 2020 om 14:35
nl
Een paarse loper, tientallen ballonnen en vriendelijke jongedames die chocoladeletters uitdelen: een deel van de nieuwe spoortunnel op het station in Eindhoven is maandagochtend op feestelijke wijze in gebruik genomen. Helemaal vlekkeloos ging dit niet, want voor veel reizigers was het even zoeken welke kant ze precies op moesten.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Een medewerker van FNV zag met lede ogen aan hoe het gros van de treinreizigers ietwat verdwaasd rondloopt. “Iedereen gaat de verkeerde kant op”, verzuchtte hij in gesprek met onze verslaggever.
Kleine bordjesMet gebaren en klare taal probeerde hij de reizigers weer op het juiste spoor te zetten. Dat is nodig, omdat er slechts twee kleine wegwijsbordjes in het station hangen. “Ik heb ProRail gevraagd of ze het wat overzichtelijker kunnen maken.”
Er kan overigens nog geen strik om de nieuwe spoortunnel. Vanaf nu beginnen pas de werkzaamheden aan de andere helft van de tunnel. Tot aan de maand juli domineren bouwschuttingen het zicht in de nieuwe onderdoorgang. “En daar liep ik zojuist tegenaan”, lachte een reiziger als een boer met kiespijn.

Wachten op privacy instellingen...

Het was maandag erg druk in de passage. Dat viel ProRail ook op. "Reizigers konden echt maar stapvoets lopen", laat woordvoerder René Vegter weten. Dit zou liggen aan de roltrappen, die in een vast ritme mensen boven en beneden 'afleveren'. Om problemen te voorkomen worden de roltrappen die van het perron naar beneden gaan voorstaan stilgezet tussen zeven en negen uur 's ochtends. "Mensen kunnen hem dan wel als trap gebruiken, maar hij draait dan niet." Flink verbouwdHet station in Eindhoven wordt al twee en een half jaar flink verbouwd. Zondagnacht ging de zestig jaar oude spoortunnel definitief op slot. Als deze straks klaar is, zal deze twee keer zo breed zijn als de oude. Dit moet de doorstroom ten goede komen.
ProRail houdt nog altijd 1 juli aan als datum van oplevering. De werkzaamheden verlopen vooralsnog volgens planning. "We kunnen vandaag spreken van een mijlpaal", vertelt een medewerker trots. De nieuwe tunnel is nodig om het groeiende aantal reizigers en passanten in de komende jaren op te vangen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.