Motorclub Veterans is officieel géén criminele club, advocaat overweegt schadeclaims

25 oktober 2016 om 16:37
nl
Motorclub Veterans, met afdelingen in Breda en Sint Agatha, is officieel geen criminele organisatie. Dat staat in een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan advocaat Michael Ruperti.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De advocaat strijdt namens de twee clubs al jaren tegen wat de motorclubs noemen ‘ongefundeerd plakken van criminele etiketten op hun organisatie’.  
OnderzoekIn de brief van het ministerie staat dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet en heeft gedaan naar zware en (internationaal) georganiseerde misdaad door (leden van) omstreden motorclubs, ook wel Outlaw Motorcycle Gang (OMG’s) genoemd.
“Deze resultaten hebben, voor zover het Openbaar Ministerie heeft kunnen nagaan, geen betrekking op (leden van) Veterans MC, noch op (leden van) de Black Sheep MC'', staat er te lezen.
ZIE OOK: MotorClub Veterans verliest zaak bij het Hof tegen korpschef Gerard Bouman en de politie
Claims“Nu het ministerie eindelijk toegeeft dat de Veterans en Black Sheep geen criminele organisaties zijn, willen de clubs dat ze van de lijst met OMG's worden gehaald'', zegt Ruperti. Claims sluit de advocaat zeker niet uit.
“De afgelopen jaren zijn er invallen geweest bij clubhuizen en leden van de motorclubs die bij de overheid werkten, zijn ontslagen. Allemaal onterecht dus.''
ZIE OOK: Motorclub Veterans eist vervolging van korpschef politie: 'Het geduld is een keer op'
OntslagenEen cipier in de gevangenis van Lelystad is vorig jaar bijvoorbeeld ontslagen omdat hij ook president is van de Black Sheep. Ruperti noemt ook als voorbeeld dat de Veterans - de leden zijn allemaal (oud-)militairen die allemaal in het buitenland hebben gediend - niet meer mogen meerijden met de jaarlijkse Veteranendag.
Bij de Nationale ombudsman loopt momenteel een onderzoek naar aanleiding van eerdere klachten van de Veterans tegen het ministerie. In de brief aan Ruperti staat dat de minister ‘binnen afzienbare termijn’ de vragen van de ombudsman zal beantwoorden.
ZIE OOK: Veteranen moeten weg uit pand in Breda: 'Gemeente wil motorclub weghebben'
GerechtshofMotorclub Veterans eiste vorig jaar bij het gerechtshof dat korpschef Gerard Bouman moet worden vervolgd. De motorclubleden waren van mening dat de voormalig topman van de politie ten onrechte criminele etiketten op de club plakken.
Het gerechtshof was van oordeel dat Bouman en de politie zich niet strafbaar hadden geuit over Veterans.[YouTube:https://youtu.be/FQrGP_KG8uY]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.