'Boeven horen in de cel', SP stelt Kamervragen over 'loslopende' criminele Brabanders

24 november 2015 om 16:22
nl
De SP gaat Kamervragen stellen over het bericht dat er nog 1600 Brabanders vrij rondlopen, terwijl zij wel zijn veroordeeld. "Dit is echt heel slecht voor het vertrouwen in de politie en het openbaar ministerie", stelt Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid bij de SP.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dus dat 1600 Brabanders hun opgelegde straf nog moeten uitzitten. "Dat vinden wij heel slecht", zegt Van Nispen. "Boeven horen gewoon in de cel."
"Het is oppakken en opsluiten, want een veroordeelde crimineel moet zijn straf uitzetten", vult Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch aan. "De politie moet deze mensen actief gaan opsporen."
'Ook zoeken naar minder lang gestraften'Dat is Van Nispen met hem eens. "En er moet dan dus ook actief gezocht gaan worden naar mensen die minder lange gevangenisstraffen hebben", vindt de SP'er. Nu nog zoekt een speciaal team van de politie alleen naar mensen die een straf hebben van 120 dagen of langer. Dat zijn in Brabant 81 mensen.
Een lastige klus voor het openbaar ministerie en de politie, erkent Van Nispen. "Zij hebben een capaciteitsprobleem dus er zal snel een oplossing moeten komen, zodat ze met meer mensen actief kunnen gaan zoeken."
'Betere samenwerking politie en gemeenten'PvdA'er Marcouch pleit voor een betere samenwerking tussen politie en bijvoorbeeld de Belastingdienst en gemeenten. "Als een crimineel dan een nieuw paspoort ophaalt en hij heeft zijn straf nog niet uitgezeten, dan moet er bij de gemeente een belletje gaan rinkelen. Op die manier kan die persoon alsnog gepakt worden."
Naast de cijfers over Brabant wil de SP ook weten hoeveel mensen er landelijk vrij rondlopen, terwijl zij nog een straf moeten uitzitten.
Het VVD Tweede Kamerlid Foort van Oosten vindt ook dat je als veroordeelde je straf ook echt moet uitzitten. "De inspanningen van de overheid moeten daarop gericht zijn. Daar heeft de samenlevingen recht op", zegt van Oosten. "De overheid moet, als een veroordeelde thuis zit, wel zijn reispapieren innemen, zodat hij niet kan vluchten. Dat wil nog wel eens vergeten worden", aldus het VVD Tweede Kamerlid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.