Oirschot ziet niets in referendum over opvang asielzoekers op recreatiepark

23 november 2015 om 22:50
nl
De gemeente Oirschot vindt het niet nodig om een referendum te houden over de opvang van 212 asielzoekers op recreatiepark Den Beerschen Bak in Westelbeers. Actiecomité '50 oké, 212 nee' probeert dit referendum af te dwingen door handtekeningen in te zamelen.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Het COA heeft de gemeente Oirschot eerder gevraagd om 212 asielzoekers te mogen huisvesten op het recreatiepark. De eigenaren van het park hebben dat eerder aangeboden.
Het actiecomité '50 oké, 212 nee' is tegen deze opvang. Het comité heeft 110 handtekeningen verzameld, waarmee de drempel voor een referendum (75 handtekeningen) ruimschoots is gehaald.
Referendum kost 25.000 euroFractievoorzitters en de burgemeester (het presidium) stellen de gemeenteraad voor om het referendum niet door te laten gaan. De opvang van asielzoekers is volgens het voorstel van 'bovenlokaal belang' en daarom geen onderwerp voor een lokaal referendum.
Ook zou de opvang van asielzoekers niet voor alle inwoners van de gemeente even belangrijk zijn. "Het maakt de inwoners van andere kernen en buurten waarschijnlijk weinig uit dat er een AZC wordt gevestigd", valt te lezen in het voorstel aan de raad. Daarnaast kost een referendum tenminste 25.000 euro volgens het presidium: "De vraag is of dit in verhouding staat tot het doel van een referendum."
Dinsdagavond besluit de gemeenteraad over het voorstel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.