Een kijkje bij de voedselbank: het eten komt echt overal vandaan
Aan de ene kant verdringen de erwtjes zich achter het glas, terwijl aan de andere kant de vrijwilligers van de voedselbank hard werken om de voedselpakketten klaar te krijgen. De voedselbank die zorgt voor Eindhoven en omstreken is nog net geen vijf dagen in de week aan het werk, maar het scheelt niet veel.
Voor Maria Smolders, coördinator in Eindhoven, staat de telefoon 24 uur per dag aan. “Het kan altijd zijn dat iemand belt omdat ze iets willen doneren of dat ze ergens aardappels over hebben. Dan moet je wel direct reageren”, legt Maria uit.
17 Graden onder nulMaria raakte jaren geleden werkloos, maar wilde niet thuis blijven zitten, sindsdien staat ze dag en nacht paraat voor de voedselbank. En met haar nog heel wat vrijwilligers. “We kennen weinig verloop hier, het zijn trouwe mensen, dat maakt dat het hier altijd erg gezellig is en dat we altijd voor elkaar klaar staan.”
Ook al is het werk echt niet altijd even prettig. Bijvoorbeeld voor Peter Teunis. Zijn taak is het werken in de vriezer. Met andere woorden: 17 graden onder nul. Peter: “Iemand moet het doen en ik ga er regelmatig ook even uit, een kopje koffie drinken, maar het werk moet toch gebeuren en ik doe het nu al jaren.”
RuilsysteemHet eten dat verdeeld wordt onder de cliënten komt overal vandaan. Van supermarkten tot de bakker op de hoek. Vanaf de loods in Eindhoven worden mensen niet alleen in Eindhoven, maar ook ver daarbuiten geholpen. Zo had een bakker in Deurne afgelopen week nog heel wat gebakjes over.
“Ja, dat was teveel voor alleen Deurne, dus dan brengen wij de rest weer naar Eindhoven, en van Eindhoven krijgen wij dan weer brood mee. Het is een soort ruilsysteem”, zegt van Harrie van de Burgt van de voedselbank in Deurne.