'Topcrimineel Jan B. en kalasjnikov-leverancier Willem van H. uit Waalwijk waren wapenmaatjes' - Omroep Brabant

'Topcrimineel Jan B. en kalasjnikov-leverancier Willem van H. uit Waalwijk waren wapenmaatjes'

24 november 2015 om 15:32
Beroepscrimineel Jan B. (65) heeft in zijn loopbaan als wapenhandelaar nauw samengewerkt met kalasjnikov-leverancier Willem van H. uit Waalwijk. Dat vermoedt het Openbaar Ministerie in Amsterdam, zo meldt een woordvoerder aan Omroep Brabant. Beide verdachten zitten al maanden achter slot en grendel op verdenking van verboden wapenbezit, grootschalige wapenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Justitie ziet Jan B. als een belangrijke spil in de liquidatiegolf in de hoofdstad. Veel wapens die zijn gebruikt bij dodelijke schietpartijen zouden zijn geleverd door de man uit Hulten. De zaak tegen hem gaat woensdag en de komende weken verder.
Wapenonderzoek KipsatéHet grootschalige wapenonderzoek - met de opvallende naam Kipsaté -  beperkt zich niet alleen tot Jan B. Ook zijn vermeende wapenvriend Willem van H. wordt verdacht van grootschalige wapenhandel. De 59-jarige Waalwijker zou B. hebben geholpen met het verkopen van wapens aan omstreden motorclubs en beruchte drugscriminelen.
Van H. zou ook nauwe contacten onderhouden met vijf leden van een Amsterdamse wapenbende, die sinds augustus achter slot en grendel zitten. Het vermoeden gaat dat óók Jan B. een belangrijke wapenleverancier zou zijn voor die bende. Mogelijk wordt dit besproken in de zitting van woensdag of anders volgende week als het volledige wapenonderzoek wordt behandeld.
StaatsliedenbuurtDe recherche denkt verder dat Jan B. en Willem van H. indirect betrokken waren bij een fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Die wapens zouden zijn geleverd door Jan B. "Maar daar is geen enkel bewijs voor. Bovendien verklaart mijn cliënt er niets mee te maken te hebben", zegt advocaat Brian de Pree, die de connectie tussen zijn cliënt en de liquidatiegolf 'te kort door de bocht' noemt.
Bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt werden twee Marokkaanse criminelen doorzeefd door een kogelregen, afgeschoten met een AK-47. Op een van de kalasjnikovs zaten vingerafdrukken van Van H. "Die sporen kunnen op allerlei soorten manieren erop zijn gekomen", meldde zijn advocaat Louis de Leon eerder aan Omroep Brabant.
KalasjnikovbendeBelgische bronnen beweren dat Jan B. de hofleverancier was van de geruchtmakende Kalasjnikovbende. Deze groep bestaat uit drie jonge gangsters die in februari een spoor van vernieling achterlieten in de provincie Antwerpen. Na een mislukte plofkraak op een pinautomaat van ING in Breda vluchtten ze zwaarbewapend voor de politie richting België.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...