Boek onthult bewogen leven van wielrenner Johan van der Velde

24 november 2015 om 19:51
nl
Johan van der Velde zorgde in de jaren tachtig geregeld voor kippenvelmomenten bij de sportfanaten. En dat inspireerde schrijver John van Ierland om een boek te schrijven over de oud-profwielrenner uit Rijsbergen. Het boek heet 'De Speer van Rijsbergen'. "Ik heb hem zelf nog niet helemaal gelezen", vertelt Van der Velde in Onder Ons.
Profielfoto van Parren Deborah
Geschreven door
Parren Deborah

'De Speer van Rijsbergen' is het tweede boek dat over het leven van oud-profwielrenner Johan van der Velde is geschreven. "Dit boek bestaat tachtig procent uit non-fictie en twintig procent uit fictie", vertelt John van Ierland, schrijver van het nieuwste boek. "Eigenlijk is het niet nodig om mijn leven te romantiseren of traumatiseren", zegt Van Der Velde met een glimlach.
Pieken en dalenDe pieken van Johan van der Velde zullen door veel sportliefhebbers als de dag van gisteren herinnerd worden. De renner won onder andere in 1980 de aansprekende rittenkoers Dauphiné Liberé, in 1982 werd hij derde in het eindklassement van Tour de France en hij behaalde drie etappezeges in de Giro d'Italia in 1987.
Maar zijn leven kende ook enkele dalen zoals de amfetamineverslaving en een gevangenisstraf. Die staan ook vanuit Johan beschreven in het boek. "Sommige dingen wil je niet meemaken. Ik heb er niet voor gekozen, maar wel meegemaakt", vertelt hij over die dalen. "Ïk ben anders gaan leven en meer van het leven gaan genieten."
PresentatieHet boek wordt donderdag 26 november gepresenteerd in de vorm van een wielertheater met onder andere Cees Haast, Joop Zoetemelk en Jean-Paul van Poppel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.