SPM Shoeters houdt nog een sprankje hoop op tweede ronde Europe Cup

24 november 2015 om 21:48 • Aangepast 21 november 2020 om 14:32
Het kan nog wel, maar de kans dat de basketballers van SPM Shoeters de tweede ronde van de Europe Cup halen, is heel klein. SPM Shoeters moest winnen van het Franse Elan Chalon om niet afhankelijk te zijn van de uitslag van de andere wedstrijd in deze poule. Maar Den Bosch verloor. En dus moet het nu hopen dat het Oostenrijkse Güssing woensdagavond de thuiswedstrijd van Lasko uit Slovenië verliest. Alleen dan kan Shoeters nog Europees doorbasketballen.
Profielfoto van Bouma Cor
Bouma Cor

Vooraf had Shoeters nog wel goede hoop op een overwinning, De wedstrijd in Frankrijk verloor de Bossche ploeg namelijk maar nipt. Maar die hoop is in de wedstrijd gauw vervlogen. In de eerste minuten wil het scoren aan beide kanten niet lukken. Na vier minuten spelen begint het te lopen. Dejan Kravic is weer belangrijk voor SPM Shoeters. Hij scoort 10 punten in het eerste kwart. Den Bosch leidt zelfs een paar minuten lang. Maar er is te vaak onnodig balverlies aan Bossche kant. En dus kunnen de Fransen langszij komen. Het eerste kwart eindigt in 16-19.
DrietjesMet het ene drietje na het andere breidt Elan Chalon de voorsprong uit. Bij een stand van 21-30 neemt Shoeterscoach Sam Jones logischerwijs een time-out. Maar daarna gaat het niet veel beter. Zo is er onnodig balverlies van Slagter en gaat het een paar keer mis in de Bossche defensie waardoor Chalon in de aanval kan blijven.

Te moeilijkMet zo'n vijfeneenhalve minuut op de klok zijn de Fransen uitgelopen naar een voorsprong van 12 punten. Slagter doet nog wel wat terug voor Den Bosch maar het gat blijft rond de tien, elf punten. En waar de drietjes blijven vallen aan Franse kant, blijft SPM Shoeters aanvallen missen. Het lijkt wel of de Bosschenaren er veel te veel over nadenken. De aanvallen zijn te moeilijk en mislukken daardoor regelmatig.
MatDe wedstrijd heeft duidelijk vuur nodig. SPM Shoeters probeert het wel maar het spel is mat. Elan Chalon balt rustig verder en staat met rust met 17 punten voor; 31-48.
ScrimmageHet derde kwart begint met een ware scrimmage voor de basket van de Fransen. Het eindigt met een score voor Den Bosch. Maar het is om moedeloos van te worden want Chalon zet er een drietje tegenover. En zo gaat het de twee Franse aanvallen daarna ook. En dan is het verschil ineens 22 punten.

Als de Fransen dan ook nog eens met een alley hoop scoren, is het tijd voor coach Sam Jones om aan de noodrem te trekken. Hij pakt een time-out en pept zijn mannen nog eens op.
Akerboom gooit meteen in de eerste aanval daarna een driepunter maar de Franse driepuntmachine is niet te stoppen. Den Bosch werkt hard, verkleint de achterstand maar Chalon is te goed.

MeligHet Bossche publiek wordt er een beetje melig van. Bij ieder Frans schot dat niet omgezet in een driepunter joelt en lacht het publiek. Maar een paar minuten later zijn ze weer helemaal wakker als Akerboom twee drietjes binnengooit. Als Aarts dan twee vrije worpen raak gooit en Den Bosch de achterstand naar 14 brengt, gloort er weer hoop bij de Bossche fans.
Het maakt veel strijdlust bij Shoeters los. De ploeg knokt en komt goed terug. In de zoemer van het derde kwart lokt Slagter nog knap twee vrije worpen uit. Die maakt hij beide en daardoor is de achterstand bij het ingaan van het laatste kwart nog dertien punten; 59-72.
Gelopen koersHet laatste kwart had eigenlijk schriftelijk kunnen worden afgedaan. Het is vanaf de eerste seconde duidelijk dat de Bosschenaren wel willen, maar niet op kunnen tegen de sterke Fransen. Den Bosch verliest dik (73-98) en moet nu hopen op een off day van de Oostenrijkers. Als Güssing woensdag verliest, kan Den Bosch nog door. En dan moet het ook nog zelf in Oostenrijk winnen volgende week.