‘Koning van de paarden’ wil praten met politie over vermeend Europees paardenvleesschandaal

25 november 2015 om 11:57
nl
Vleeshandelaar Jan Fasen uit Breda, die een vermeende rol speelt in een Europees paardenvleesschandaal, wil een verklaring afleggen bij de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat heeft zijn advocaat woensdag laten weten bij de regiezitting in de rechtbank in Breda. De rechter ging akkoord en heeft de zaak tegen de ondernemer voor onbepaalde tijd aangehouden.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

De eigenaar van het in Cyprus gevestigde Draap (het omgekeerde van paard) zat vorig jaar enkele weken in voorarrest in Parijs vanwege eventuele betrokkenheid bij een Europees paardenvleesschandaal. In 2013 werd hij in een andere zaak in hoger beroep veroordeeld tot 50.000 euro boete voor het omkatten van paard tot halal rundvlees.
Fasen, die woensdag zelf niet bij de regiezitting aanwezig was, wacht de nieuwe strafzaak in vrijheid af. Door justitie wordt hij beschuldigd van fraude, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Zijn advocaten houden vol dat hij onschuldig is.
'Geen dossier zonder verklaring'Volgens de officier van justitie is het dossier zo goed als rond. Dat kan niet, zegt zijn advocaat, omdat hij zelf nog niet officieel heeft verklaard. De rechter zegt dat deze verklaring bij het dossier wordt gevoegd, waarna de inhoudelijke behandeling kan beginnen.
De internationaal in opspraak geraakte vleeshandelaar bekende dat hij in 2007 en 2008 paardenvlees als halal geslacht rundvlees had verkocht. De Franse afnemers wisten dat ze paardenvlees kochten en betaalden ook de prijs van paardenvlees. Ze noemden hem 'koning van de paarden'.
De Franse minister van Landbouw Stéphane Le Foll noemde de Bredanaar jaren geleden een ‘weinig gewetensvolle handelaar die overal waar hij kan goedkoop vlees opkoopt en in strijd met de regels handelt'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.